Spermler Testislerde üretilir. Her iki testiste olgunlaşan spermler epididimler ve vas deferens denilen kanallarla mesanenin arkasındaki seminal kabarcıklara ve prostata giderler. Seminal kabarcıklar ve prostat bezi tarafından oluşturulan semen sıvısıyla karışarak uretra yolu ile penisten atılırlar. İşte vazektomi denilen cerrahi işlemle spermi taşıyan vas deferens adlı kanallar çift taraflı olarak kısmen çıkarılır ve uçları bağlanır. Böylece testislerde üretilen spermlerin semen sıvısı ile karışması önlenir ve gebelik oluşmaz.

Nasıl Yapılır ?

Lokal anestezi ile scrotumlarda küçük birer kesi açılarak vas deferensler bulunur, kesilerek bağlanır.Ağrı ve kanama olmaz. Çok kısa süreli, kolay ve ucuz bir işlemdir. İşlem sonrası hasta hemen evine gönderilir. 1-2 gün ağır aktiviteler yapmaması önerilir.

Vazektomi sonrasında erkeğin cinsel hayatını etkileyecek hiçbir değişiklik olmaz. Ereksiyon, orgazm ve boşalma eskisi gibi devam eder.

Vazektomi sonrasında geriye dönüşüm operasyonları yapılabilirsede bunların başarı şansları % 100 değildir.( Vazektomi üzerinden 3 yıldan az zaman geçtiyse gebelik oranı yaklaşık %85, 3-8 yıl geçtiyse %55, 9-14 yıl geçtiyse %45, 15 yıldan fazla süre geçtiyse yaklaşık %33 tür)Bu yüzden vazektomiye karar vermeden önce her iki eşinde iyice düşünmesi gerekir.Genellikle 30 yaşın üzerindeki, dengeli karı-koca ilişkisi olan, 2 veya daha fazla çocuklu ve birdaha kesinlikle çocuk istemeyen ailelerde tercih edilir.

Vazektomiden sonra 12 haftaya kadar seminal kabarcıklarda sperm bulunabilir.Bu nedenle bu süre içinde diğer yöntemlerle korunmaya devam edilmelidir. Korunmasız olarak cinsel ilişkiye ancak yapılan 2 sperm testinde sperm görülmezse izin verilir.

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.