Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)

Ani Bebek ölümü Sendromu , hiçbir sağlık sorunu olmayan bir bebeğin beklenmedik bir şekilde ve nedeni otopsi ile de açıklanamayan ölümüdür. İki hafta ila 12 ay arası çocuklarda; sıklıkla 2.-4. aylarda görülür. 6. aydan sonra görülme sıklığı azalır. İlk yaştaki ölümlerin üçte birinden sorumludur.Tüm dünyada görülür ve ölüm nedenleri arasında kazalardan sonra ikinci sırayı alır. (Türkiye’de maalesef bu konuda yeterli çalışma yapılmadığı için görülme sıklığı bilinmemektedir.) Amerika’da her yıl yaklaşık 6000 bebek SIDS nedeniyle ölmektedir. Ölüm genellikle uykuda olmaktadır. Genellikle kış aylarında görülür. Erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık görülür

Risk Faktörler:

*Düşük sosyoekonomik düzeyli ailelerin çocuklarında

*Prematüre bebeklerde

*Düşük doğum kilolu bebeklerde

*Alkol ve ilaç bağımlısı annelerin bebeklerinde

*Sigara kullanan annelerin bebeklerinde

*Doğum öncesi bakımı yetersiz olan annelerin bebeklerinde

*20 yaş altı hamileliklerde

risk yükselmektedir.

Alınacak Önlemler:

Bebeğinizi sırtüstü yatırın: Bu sayfaları hazırlamak için yaptığımız internet taramasında SIDS ile ilgili yüzlerce sayfa bulmak bizi oldukça şaşırttı. Amerika’da 1994 yılında ani bebek ölümlerini azaltmak amacıyla ulusal bir kampanya başlatıldığını gördük. Yüzlerce sponsor firmanın ve birçok bilimsel kuruluşun katıldığı bu kampanyada bebeklerin sırtüstü yatırılması önerilmekte.Bu kampanyayla 3 yılda ölüm oranının % 38 azaldığı görülmüş.

Uykuda bebeğinizin başını örtmeyin

Bebeğinizi sert zeminde yatırın

Çarşafı gergin ve temiz olsun

Çarşaf kıvrımları sıkıca kapalı olmalıdır

Bebeğinizi karyolanın alt ucuna yatırın

Yatağına şilte oyuncak vs. koymayınız

Resim: www.sidsandkids.org

Doğum öncesi bakımınızı iyi yapın:Hamilelik esnasında rutin doktor kontrollerinizi aksatmayın, beslenmenize dikkat edin

Bebeğinizin yatak odasını uygun ısıda tutun:Bebeğinizin ısı regülasyon sistemi henüz tam anlamıyla gelişmediği için yatak odasını ne çok sıcak, nede çok soğuk tutmayın.(18-22 derece)

Bebeğinizin doktor kontrollerini aksatmayın: Bebeğinizin hem rutin doktor kontrollerini aksatmayın, hem de olağan dışı belirtiler gördüğünüzde mutlaka doktora danışın.

Bebeğinizin bulunduğu ortamda sigara içmeyin: Bebeğinizin bulunduğu odayı sıksık havalandırın.

Bebeğinizi mümkün olduğunca anne sütüyle besleyin: Bebeğinizi ilk 4 ay sadece anne sütüyle besleyin

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.