Genetik olarak her yaş gurubunda oluşabilen et benleri özellikle otuzlu yaşlarla beraber kadın erkek her ıki cinstede oluşabilir ve yıllar geçtikçe giderek sayılarını artırır. Çoğu zaman küçük, deri renginde veya kahverengi olup ufak saplarla deriye bağlantılıdır ancak bazen çok daha büyük leblebi veya ceviz ebadında yahut deriye yapışık toplu iğne büyüklüğünde oluşumlar şeklinde de karşılaşabiliriz. Sık rastlanan bölgeler göz kapakları, koltuk altı, kasık gibi sürtünme alanları olup bazen de sırt ve göğüs bölgesinde oluşabilirler.

Dokunmakla oldukça yumuşak olan et benleri eğer bir tahriş yada enfeksiyon yoksa ağrı, yanma yapmazlar.bazen kaşımak veya kolyeye, kıyafetlere takılması sonrasında kaşıntı, yanma, hassasiyet, ağrı gelişebilir ve bu durumda önce kızarıklık daha sonrada gangranöz bir yapıya dönüşebilir. Seneler içinde arttığı gibi aynı zamanda kilo alımı ile de sayıları çoğalır.

Acrocordon molluscum pendulum

Et benlerine tıpta acrocordon molluscum pendulum adı verilmekte ve tıbbi olarak tümüyle zararsız oluşumlardır. Bu tür benlerin kansere dönüşme riskleri yoktur. Doğal olarak da hastaya bu yönde artı bır tehlike oluşturmamaktadır. Güneş ışınları, sürtünme, terleme gibi ek faktörlerde oluşum hızlarını artırır. Gebelikteki hormonal etkiler, alınan doğum kontrol hapları, hormonal etkileşimle sayılarının çoğalmasında etkendirler.

Et benlerinin sayısı genellikle birden çoktur ve bir kişide 20-30 adetle sıkça karşılaşılır. Hatta bazen bu sayı yüzlere varabilir. Kaşınması, zedelenmesi hastaları endişelendirebilir. Bu benler estetik olarak da bir sorun oluturur görsel olarak kir veya leke şeklinde gözüktüğünden , hastaları tedirgin eder . Bu tür oluşumlardan hastalarımızı kurtarmak son derece kolay ve kısa bir işlemdir. Genelde elektrokoter sistemiyle yakılma işlemi uygulanır ki bu son derece başarılı ve etkili bir yöntemdir. Bu işlemden önce ağrı duyulmaması için kremle veya ince uçlu iğnelerle anestezi uygulanır. Eğer çok sayıda et beni varsa geniş alanları krem sürerek 30 dakika gibi bir sürede yeterli uuyuşması sağlanır . İşlem 10-15 dakikada sona erer ve sonrası ağrı hissi gelişmez. Birkaç gün içinde kabuk gelişir ve 3-5 gün içinde düşer ve yerinde iz bırakmaksızın iyileşir.

Uzm.Dr. Ayşe ÖZBOYA

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.