Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi cihazı kullanılarak yapılan “sanal kolonoskopi” kalın barsakta bulunan poliplerin ve kanserin erken dönemde yakalanmasını amaçlayan bir incelemedir.

Kalın barsak kanseri en ölümcül kanserler listesinde ikinci sırada yer alır. Hastalığın tedavi edilebilmesi için en etkili yöntem ise erken tanıdır. Kolon poliplerinin erken dönemde yakalanabilmesinin tek yolu yakın zamana kadar kolonoskopiydi. Ancak kolonoskopi hastaların çok sevmedikleri ve bu nedenle çoğunlukla öncesinde sakinleştirici uygulanmasını gerektiren bir işlemdir. Kolonoskopi sırasında 1500 işlemde bir barsak delinmesi gelişebiliyor. Yavaş gelişen kalın barsak tıkanıklıklarında, radyoterapi uygulanmış hastaların incelenmesinde veya endoskopik olarak ulaşılamayan kıvrımlı ve uzamış barsaklarda, standart kolonoskopi cihazlarıyla barsağın bir bölümünün incelenememesi söz konusu olabiliyor.

Yeni geliştirilen “Sanal kolonoskopi” adı verilen yöntem alternatif bir tanı yöntemi olarak artık rutin uygulamaya girmiştir. Sanal kolonoskopi için barsaklar X-ışınlarıyla taranıyor ve elde edilen verilerden bilgisayar ortamında üç boyutlu görüntüler oluşturuluyor. Acıbadem Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Sertaç Akansel bu yeni tanı yönteminin birçok avantaj sağladığını belirterek şöyle devam ediyor: “Sanal kolonoskopi ile çekim yapılırken hasta herhangi bir rahatsızlık duymuyor. Bu da bize erken teşhis noktasında büyük kolaylıklar sağlıyor. Kolon kanseri diğer kanser türlerinden farklı olarak başlangıçta iyi huylu gelişebiliyor. Erken dönemde tespit edildiğinde ölüm riski azaltılmış oluyor.”

Özellikleri

Kalın barsak kanseri çok ciddi bir ölüm sebebidir. Bu amaçla kolonoskopinin de mammografi gibi tarama amaçlı olarak yaptırılması öneriliyor. Doktorlar 50 yaşın üstündeki kişilerin 2-5 yılda bir kolonoskopi yaptırması görüşünde birleşiyorlar. İşte bu noktada sanal kolonoskopi geleneksel yöntemden korkanlar için büyük bir avantaj sağlıyor. Tomografi cihazından elde edilen bilgilerin, özel bilgisayarlarla endoskopik görüntülere dönüştürülmesi şeklinde açıklayabileceğimiz sanal kolonoskopide barsağın tümü görüntülenebiliyor. Sanal kolonoskopi bir cm den daha büyük poliplerin tanısını kolonoskopi ile benzer doğrulukla yapabiliyor. Ancak kalın barsak iç yüzeyinin hastalıklarının tanısı, poliplerin çıkarılması ve parça alınması için standart kolonoskopi yine de gerekebiliyor.

Sanal kolonoskopi için hazırlık aşamasında hastalar çekimden önceki gün boyunca sadece sıvı gıdalar alıyorlar ve bazı barsak temizleyici ilaçlar kullanıyorlar. Çekim sırasında hastalar tomografi cihazına yatırılıyor ve kalın barsağa hava veriliyor. Daha sonra saniyeler içinde biten çekim süresini takiben hasta evine gönderiliyor. Elde edilen verilerden üç boyutlu barsak görüntüleri elde ediliyor.

Yararları

Dr. Akansel sanal kolonoskopinin üstünlüklerini şöyle sıralıyor:

 İncelemenin tümü 10 – 15 dakika sürüyor.
Hastaya sakinleştirici verilmesi gerekmiyor.
Standart kolonoskopide organın sadece içi incelenirken sanal kolonoskopide barsak dışı yapılar da değerlendirilebiliyor.
Kalın barsakta yavaş gelişmiş tıkanıklık durumlarında kolonoskopi ile ulaşılamayan kısımları gösterebiliyor.

 Barsak delinmesi riski yok.
Daha fazla tarama yapılması doğru teşhis koyma şansını artırıyor.

Daha fazla bilgi için : Alo Acıbadem (212/216) 544 44 44

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.