Soru: Gebelikte hangi durumlarda egsersiz önerilmez?

Yanıt: Gebelik sırasında kanama olması, bebeğin eşinin aşağı yerleşmesi, düşük tehdidi ve daha önce tekrarlayan düşük olması, erken doğum öyküsü ve servikal yetmezlik durumunda egsersiz önerilmez.

Soru: Gebelikte ençok önerilen eksersizler nelerdir?

Yanıt: Gebelik öncesi düzenli spor yapan kadınlarda gebelik sırasında aşırı olmadığı sürece aynı eksersiz programına devam etmesine izin verilebilir. Ancak genel olarak ençok önerilen eksersizler yürüyüş, yüzme, kondisyon bisikleti ve bu konuda deneyimli hoca eşliğinde aerobik yapılmasıdır. Ayrıca gebeliğin ilk dönemlerinde tenis oynanabilir. Dengeyi fazla zorlamayacak hertürlü eksersiz yapılabilir.

Soru: Hangi eksersizler yapılmamalıdır?

Yanıt:
Spor sırasında nefesin tutulmaması gerekir.

Düşme olasılığının olduğu kayak ve binicilik gibi sporları önermiyoruz.

Basketbol ve futbol gibi çarpışmalara neden olacak sporlardan kaçınılması gerekir.

Atlama, vücudun ani yön değeştirmesini gerektiren sporlar sıçrama gibi sporlar önerilmemektedir.

Ayrıca vücut gergin durumda iken yane çevirilmesi, yatar pozisyonda iki ayağın birden kaldırılması gibi hareketler önerilmemektedir.

Sırtüstü yatma veya sağa yatma pozisyonunun 3 dk.yı geçmemesine dikkat edilmelidir.

Sıcak su içinde eksersiz (kaplıca havuzları gibi) yapılmamalıdır.

Ağır eksersiz ve sonrasında uzun dinlenme gibi programlar önerilmemektedir.

Soru: Gebelikte izlenmesi gereken eksersiz programı nasıl olmalıdır?

Yanıt: Öncellikle 5 dk.süre ile ısınma, sonra yine 5 dk. süre ile kas hareketleri yapılmalıdır. Daha sonra en az 15 dk. süre ile kalp eksersizi yapılmalı ve 5-10 dk giderek hafifleyen aerobikle eksersize son verilmelidir. Eksersiz sırasında rahat giysiler giyilmeli, spor ayakkabısı giyilmeli, düz bir yüzey üzerinde eksersiz yapılmalı, yeterli kalori alınmasına dikkat edilmeli, eksersiz öncesı, eksersiz sırasında ve sonrasında su içilmeli, eksersizde en az 1 saat süre ile yemek yenmemeli ve yer eksersizi sonrasında baş dönmesinin engellenmesi için yavaşça ayağa kalkılmalıdır. Eksersiz sırasında nabıza bakılmalı ve 140-160/dk’yı geçmemesine dikkat edilmelidir. Genel olarak hasta eksersiz sırasında konuşmakta güçlük çekiyor ise yapılan eksersiz ağır anlamına gelmektedir.

Soru: Gebelikte neden eksersiz yapmak daha zor hale gelmektedir?

Yanıt: Öncellikle gebelik sırasında enerji gereksinimi artmakta ve eksersiz yapılması durumunda bu gereksinim daha fazla enerji ve oksijen gereksinimine yol açmaktadır. Ayrıca gebelik sırasında hormonların etkisiyle bağlarda gevşeme olması dengede durmayı zorlaştırmaktadır. Gebelik sırsaında kilo alınması vücudun ağırlık merkezinin değişmesine neden olmaktadır. Kilo artışı bel ve kasık bölgesindeki kas ve bağlar üzerine binen yükü artırmakta ve dengenin kolay kaybedilmesine neden olmaktadır.

Soru: Hangi durumlarda eksersize son verilmelidir?

Yanıt:

Ağrı olması

Karın veya kasık ağrısı ve rahimde kasılma hissedilmesi

Bebek hareketlerinin hissedilmemesi

Baş dönmesi, bulantı, bayılma hissi

Üşüme hissi

Kanama olması

Su gelmesi

Kalp atışlarının çok hızlanması veya düzensizleşmesi

Ayak, el veya yüzde ani şişme olması

Yürümede zorlanma durumlarında eksersize son verilmelidir.

Soru: Doğum sonrasında ne zaman eksersize başlanmalıdır?

Yanıt: Normal doğumdan iki, sezaryenden 3-4 hafta sonra hafif eksersizlere ve 6 hafta sonra normal eksersizlere başlanabilir.

Doç. Dr. Ramazan MERCAN

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.