Zayıflama diyetleri de dâhil olmak üzere birçok diyette bireyin 3 ana 3 ara öğün olarak toplam 6 öğün besin tüketilmesi önerilmektedir ve bireylerin besin tüketimleri bu şekilde takip edilmektedir.

Peki, neden 6 öğün besin tüketmeliyiz ve tükettiğimiz bu besinlerin içeriği nasıl olmalı ki ana öğündeki besin tüketimimiz daha düşük olması sağlansın? İşte ara öğünde tükettiğiniz bazı besinlerin ana öğündeki iştahınıza etkisi.

Özellikle yapılan çalışmalar göstermiştir ki ara öğündeki su tüketiminin ana öğündeki iştah mekanizmasına herhangi bir etkisi yoktur ve tokluk sağlamamaktadır. Bu sebeple özellikle yemeklerden hemen önce su içilmesi önerilmektedir. Bu sayede kişinin mide kapasitesi azalır ve öğünde besin alımı azalmaktadır.

ara öğün

Ara öğünlerde özellikle proteinden zengin besinleri almak, ana öğündeki iştahı azaltmakta özellikle fazla besin alımını engellemektedir. Bu sebeple ara öğünlerde yağsız tost, peynirli sandviç, az yağlı süt gibi besinleri tüketmek önemlidir.

Halk olarak pek alışkanlığımız olmasa da ara öğünlerde çorba tüketilmesi iştahı baskılamakta, özellikle ana öğünlerimizde besin alımını fazlası ile baskılamaktadır. Özellikle içerisinde blenderize olarak et katılan çorbalar bireyler açısından daha fazla tokluk sağlamaktadır.

Alkol tüketimi ise, kilo verme döneminde çok tehlikeli olabilmektedir. Çünkü alkol bireyin iştah mekanizmasını etkilemekte ve öğünlerde bireyin çok daha fazla besin almasına neden olmaktadır.

Light meyve suları, kola gibi içecekler ise beynimizi kandırıp tokluk hissi sağlamakta ve bireylerin ana öğünlerinde daha az besin tüketmelerini sağlamaktadır. Ama buradan çıkarabileceğimiz yargı kesinlikle bu tür içecekleri özgürce tüketebileceğiniz anlamına gelmemektedir. İçerisinde tatlandırıcı olan bu tür ürünleri birey çok fazla tüketmesi yine sağlığımız açısından istenmeyen bir durumdur. Bu tür ürünler en fazla haftada 1-2 defadan daha fazla tüketilmemelidir.

Ara öğünlerde tüketmiş olduğumuz besinlerin hacimleri de ana öğündeki iştaha etkisi bulunmaktadır. Özellikle posa yönünden zengin besinlerin bu ara öğünde alınması hem barsaklarınızın çalışması açısından hem de kilo vermenizi kolaylaştırması açısından önem taşımaktadır.

Ara öğünler metabolizmamızın daimi çalışması için ve kan şekerimizin düzenli çalışması için önemlidir. Bu sebepler az az sık sık besin tüketimi her birey için önerilmektedir.

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.