Trombositler pıhtılaşmadan sorumlu kan hücreleridir; tıkaç oluşturarak kanamayı durdururlar. Kemik iliğindeki dev hücreler olan megakaryositlerden oluşan büyüklüğü 1-3 mikron arasında değişen en küçük kan hücreleridir.

Bir milimetreküp kanda ortalama 300.000( 150.000-400.000) trombosit bulunur. Üçte biri dalakta, üçte ikisi dolaşımda bulunur. 7-10 gün kadar yaşarlar.

Trombositler kanama esnasında nasıl bir rol oynar?

Kanama olduğunda trombositler bu bölgede toplanırlar ve birbirlerine yapışarak bir tıkaç oluştururlar (trombosit tıkacı=agregasyon). Aynı zamanda kan içindeki fibrini kanama yerine çöktüren ve böylece trombositlerin birbirlerine daha sıkı yapışmalarını sağlayan tromboplastini salgılarlar.

Trombosit sayısının milimetreküpte 150.000 in altına düşmesi trombositopeni (trombosit düşüklüğü) olarak adlandırılır. Trombositopeni de trombositlerin birbirlerine yapışmaları ve yeterli bir tıkaç oluşturmaları zorlaşır, buna bağlı olarak özellikle darbelerle oluşan kanamalar uzun sürer, kanamaya meyil artar.

Trombosit eksikliğinde belirtiler genellikle tromb (yeni pencerede açosit sayısı milimetreküpte 50.000 in altına düşünce ortaya çıkar ve darbelerden sonra çabuk morarma meydana gelebilir.

Trombosit sayısı milimetreküpte 30.000 in altına indiğinde diş eti, burun,idrar yolları, sindirim sistemi kanamaları ,kadın hastalarda uzamış adet kanamaları görülebilir. Milimetreküpte 10.000 ve altında olduğunda ise kendiliğinden ciltte nokta şeklinde veya geniş morartılar şeklinde kanamalar görülebilir. Bu durumda mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Trombosit sayısında artmaya ise trombositoz denilir.

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.