Demir eksikliği özellikle bebek ve küçük çocuklarda, kadınlar arasında ve demir içeriği düşük diyetle beslenen kişilerdeçok yaygındırAşağıdaki gruplar demir eksikliği anemisi için yüksek risk altındadır:

Bebekler ve Küçük Çocuklar

Bebeklerin ve küçük çocuklar büyüyüp gelişebilmek için büyük miktarda demire gereksinim duyarlarMiadında doğmuş bebekler vücutlarında depoladıkları  demiri hayatlarının ilk 4  6 ayında tüketirler.

Erken doğan ve düşük doğum tartılı bebekler ise demir eksikliği anemisi açısından daha da büyük bir risk altındadırlar. Çünkü erken doğan bebeklerin vücutlarında zamanında doğan bebeklerdeki kadar demir depolanmamıştır.

Demir takviyeleri ve demirce zenginleştirilmiş besinler uygun şekilde kullanılırsa, bebeklerde ve küçük çocuklarda demir eksikliği anemisinin önlenmesine yardımcı olabilir. Çocuğunuzun beslenmesi ile ilgili olarak  doktorunuzla konuşun.

Aşırı inek sütü kullanımı (günlük 450-700 ml den fazla) bebeklerde ve çocuklarda demir eksikliği anemisine sebep olabilir.  İnek sütü sadece demir açısından fakir olmakla kalmayıp, beslenmedeki demirden zengin gıdaların yerine geçebilir, demir emilimini olumsuz yönde etkileyebilir ve barsak zarını tahriş ederek kronik kan kaybına neden olabilir.

Özellikle sanayileşmiş toplumlarda ve özellikle akaryakıtta ki kurşunun havaya karışması ile oluşan kurşun zehirlenmelerinde demir eksikliği anemileri görülebilmektedir. Önlem olarak yiyeceklerin bol su ile yıkanması ve üzeri örtülü kaplarda saklanması önerilmektedir. Kurşun vücudun hemoglobin yapabilme yeteneğini azaltır. Kurşun vücuda solunumla, boya veya topraktan ağızla veya kurşun içeren suların içilmesiyle de girebilir.

Çocuklarda demir eksikliği anemisi hakkında daha fazla bilgi için lütfen tıklayın.

Kadınlar

Doğurganlık yaşındaki kadınlar adet kanamaları sırasında gerçekleşen kan kaybından dolayı demir eksikliği anemisi açısından daha fazla risk altındadırlar. Doğurganlık çağındaki kadınların beşte birinde demir eksikliği anemisi vardır.

Hamile kadınların demir gereksinimleri normalden iki kat daha fazla fazladır ve demir eksikliği anemisi bakımından daha yüksek risk altındadır. Artan kan hacmi ve anne karnındaki bebeğin büyümesi için fazladan demir gereklidir.

Hamile kadınların yaklaşık yarısında demir eksikliği anemisi görülür. Bu durum erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riskini artırabilir.

Vücut İçine Kanaması Olan Yetişkinler

 

Gastrit, özofajit, mide veya barsak ülserleri, hemoroid, anjiodisplazi ( mide barsak kanalında varisli venler gibi kanamalı damarlar) divertikülit gibi enfeksiyonlar, özofagus, mide, barsak tümörleri gibi nedenlerle oluşan kanamalar demir eksikliği anemisine sebep olabilir. Aspirin gibi belli bazı ilaçlar da iç kanamaya sebep olabilir.

Risk Altındaki Diğer Gruplar

Böbrek diyalizine giren kişilerde demir eksikliği anemisi oluşabilir. Bunun nedeni diyaliz sırasında kan kaybının oluşmasıdır. Ayrıca böbrekler alyuvar yapımı için gerekli olan hormondan yeteri kadar üretememektedir.

Bazı beslenme şekilleri ya da alışkanlıkları sizi  Bu, aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilir:
En iyi demir kaynağı olan eti ve balığı içermeyen beslenme tarzı demir eksikliği anemisi açısından yüksek risk grubuna sokabilir. Bununla birlikte uygun besinler yenirse vejetaryen beslenme ile de yeterli demir sağlanabilir. Örneğin, et olmayan demir kaynakları arasında ıspanak ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler, bazı tür bakliyat, kurutulmuş meyveler, demir katılmış ekmekler ve mısır gevrekleri bulunur.

Yüksek lifli gıdalardan zengin beslenme, aşırı miktarda lif alımı demirin emilimini yavaşlatabilir.

Kaynaklar:

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.