Demir eksikliği anemisinde tedavi sebebe ve aneminin ağırlığına göre değişir. Tedavide genellikle demir takviyesi almak ve diyetle alınan demir düzeylerini artırmak ,aynı zamnda da altta yatan nedeni tedavi etmek gerekir. Bu amaçla beslenme tarzı değişiklikleri, takviyeler, ilaçlar ve cerrahi girişim uygulanabilir.

Ağır demir eksikliği anemisi hastanede yatarak tedavi gerektirebilir, kan nakli, demir enjeksiyonları veya damardan demir tedavisi uygulanması gerekebilir.

Beslenme Değişiklikleri ve Takviyeler

Demir

Demir düzeylerini olabildiğince hızla yükseltmek için  alınan demir takviyeleri düşük demir düzeylerini aylar içinde düzeltebilir. Takviyeler tablet halinde veya çocuklar için damla şeklindedir.

Demirin fazlası zararlı olabilir, Bu nedenle demir takviyeleri sadece doktorun önerdiği şekilde alınmalı,demir takviye ilaçları çocukların erişemeyeceği yerlerde bulundurularak. yanlışlıkla aşırı doz demir alınması önlenmelidir.

Demir takviyelerinin dışkının renginde koyulaşma, mide rahatsızlıkları ve yemek borusunda yanma hissi, kabızlık gibi yan etkileri olabilir.

Ayrıca demirden zengin gıdalar daha fazla tüketilmelidir. En iyi demir kaynakları özellikle sığır eti ve ciğer olmak üzere kırmız ettir. Tavuk, hindi gibi kümes hayvanları, balık ( özellikle sardalya ve hamsi) ve kabuklu deniz ürünleri de iyi birer demir kaynağıdır.

Kırmızı etteki demir diğer gıdalardakine göre vücutta daha iyi emilir. Bununla birlikte, et dışındaki diğer gıdalar da demir düzeylerinizin yükseltilmesinde yararlı olur:
  • Demir içeriği zenginleştirilmiş ekmek ve tahıllar
  • Bezelye, börülce,mercimek, beyaz ve kırmızı fasulye
  • Soya fasulyesi ve nohut
  • Ispanak ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Yer fıstığı, fıstık ezmesi ve badem
  • Yumurta
  • Kuru üzüm,kuru kayısı ve kuru erik gibi meyvelerin kurutulmuşları
  • Erik suyuC Vitamini

    C vitamini vücutta demirin emilmesini sağlar. En iyi C vitamini kaynakları sebze ve meyveler, özellikle portakal, greyfurt, mandalina ve benzeri meyveler içeren turunçgillerdir. Taze ve dondurulmuş meyve, sebze, ve meyve suları genellikle konserve olanlardan daha fazla C vitamini içerir. Eğer ilaç alıyorsanız doktorunuza ya da eczacınıza greyfurt ve greyfurt suyu tüketip tüketemeyeceğinizi danışınız. Greyfurt bazı ilaçlar ile etkileşebilir. C vitamini açısından zengin olan diğer meyveler kivi, çilek ve kavun dur. C vitamini açısından zengin sebzeler arasında ise brokoli, biber, Brüksel lahanası, domates, lahana, patates, şalgam ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler sayılabilir.

    Kanamanın Durdurulması İçin Uygulanan Tedaviler

    Eğer demir eksikliği anemisinin nedeni kan kaybı ise, tedavi de kanamanın sebebine yönelik olacaktır. Örneğin, kanayan bir ülser varsa ülseri tedavi etmek için antibiyotikler ve diğer ilaçlar kullanılabilir.

    Kan kaybı bağırsaktaki bir polipe veya kanserli bir tümöre bağlı ise bunların çıkarılması için ameliyat gerekebilir.

    Kan kaybı aşırı adet kanamasına bağlı ise doğum kontrol hapı kullanılabilir. Bazı durumlarda cerrahi girişim önerilebilir.

    Ağır Demir Eksikliği Anemisinde Tedaviler

    Şiddetli demir eksikliği anemilerinde alyuvar nakli gerekebilir. Kan nakli, sık uygulanan ve oldukça güvenli bir işlemdir.

    Alyuvar nakli anemiyi hızla düzeltir. Alyuvarlar ayrıca vücudun tekrar kullanabileceği bir demir kaynağı da sağlar. Bununla birlikte, nakiller sadece kısa süreli bir tedavidir. Doktorunuzun aneminin nedenini bulup tedavi etmesi gerekir.


Demir ayrıca kas içine veya bir kanül vasıtasıyla damar içine de verilebilir. Ancak, damardan demir tedavisinde bazı güvenlik çekinceleri bulunur. Bu işlemin bir hastanede veya bir klinikte, deneyimli personelin varlığında yapılması gerekir. Bu tedavi genellikle uzun dönem demire gereksinimi olan, ancak ağızdan demir takviyesi alamayan veya demir eksikliği anemisi için bir an önce tedavi edilmesi gereken kişilere uygulanır.

Kaynaklar:

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.