İnmenin etkilerinden kurtulmak hafta, ay, hatta yıllar sürebilir. Bazı insanlar uzun süreli ya da ömür boyu engelli olarak kalırken bazı insanlar, tamamen iyileşir. Evde bakım, rehabilitasyon, ve duygusal destek inme sonuçlsrından kurtarmaya yardımcı olabileceği gibi başka bir inmeyi de önlemeye yardımcı olabilir.

Eğer bir inme atağı yaşandıysa başka bir atağın da yaşanma riski vardır. İnme ve geçici iskemik atak (GIA) uyarı işaretleri ve ne yapılması gerektiği bilinmeli, belirtiler başlar başlamaz en kısa sürede 112 aranmalıdır.

Hasta Bakımı

Sigarayı bırakmak, sağlıklı bir diyet , sağlıklı kiloyu korumak ve fiziksel olarak aktif olmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri önemlidir.Hasta için güvenli fiziksel aktivite türleri ve miktarları konusunda doktora danışın.

rehabilitasyon

Doktorunuz ayrıca size bir inme tedavisi için ya da inme risk faktörlerini kontrol etmeye yardımcı olmak için ilaç verebilir, bunları mutlaka kullanın.

İskemik inmelerde antikoagülanlar olarak da adlandırılan kan sulandırıcı almak gerekebilir. Bu ilaçların etkinliğinin kontrolu için belli aralıklarla rutin kan testleri yapmak gerekebilir.

Kan sulandırıcıların en yaygın yan etkisi kanamadır. Bu yan etki yaşamı tehdit edici olabilir. Bu nedenle kanama ile lgili belirtleri bilmek gerekir. Bunlar:
Açıklanamayan morarma ve / veya deride küçük kırmızı veya mor noktalar
 Dişeti ve burunda açıklanamayan kanama
Artan adet kanamaları
Parlak kırmızı veya kahve telvesi gibi görünen kusma
  Idrarda kan, dışkıda parlak kırmızı kan, veya siyah katran gibi dışkı
Şiddetli baş ya da karın ağrısı
Bir düşme veya yaralanma sonrası kolay morarma veya kanama
Eğer bu belirtilerden herhangi biri varsa hemen doktorunuzu arayın. Eğer şiddetli kanama varsa, 112’yi arayın.

Rehabilitasyon

İnme sonrası, konuşma ve fiziksel terapilerle rehabilitasyon gerekebilir.

Dil, Konuşma ve Hafıza

İnme sonrası iletişim sorunları oluşabilir. Doğru kelimeleri bulmakta, cümle kurmakta ya da kelimeleri mantıklı bir şekilde bir araya getirmekte zorluklar oluşabilir. Ayrıca, bellek ve düşünme ile ilgili sorunlar olabilir. Bu sorunlar çok sinir bozucu olabilir.

Konuşma ve dil terapistleri iletişim ve belleği geliştirme yollarını öğrenmede yardımcı olabilir.

Kas ve Sinir Sorunları

İnme, vücudun sadece bir tarafında kas ve sinir sorunlarına neden olabilir.Vücudun bir yarısında felç veya kas güçsüzlüklerine neden olabilir. Giyinme, yeme-içme ve banyo gibi günlük aktiviteleri yeniden öğrenmenize fizyoterapistler yardımcı olabilir.


Mesane ve bağırsak sorunları 

İnme mesane ve bağırsakları kontrol eden kasları ve sinirleri etkileyebilir. Mesane dolu olmadığı halde sık ​​idrara çıkma hissi, idrar kaçırma gibi sorunlar oluşabilir.Doktorunuz bazı ilaçlar vererek bu sorunlara yardımcı olabilir.

Yutkunma ve Yeme Sorunları

İnme sonrası yutma sorunları olabilir. Öksürük,yemek yerken boğulma hissi ya da yemek yedikten sonra öksürük krizi gibi belirtiler verebilir. Püre hale getirilmiş yiyecekler yeme veya sıvı beslenme bu sorunların giderilmesine yardımcı olabilir.

Duygusal Sorunlar ve Destek

İnme sonrası, davranış değişiklikleri, karar vermede değişiklikler oluşabilir.Ruh hali hızla değişebilir.Korku, endişe ve depresif ruh hali oluşabilir. İleri depressif hallerde psikiyatristler tarafından ilaç ve diğer tedaviler önerilebilir.

Aile ve arkadaşlardan alınacak destek de korku ve anksiyetede rahatlamaya yardımcı olabilir.

http://www.stroke.org/site/PageServer?pagename=type

http://www.cdc.gov/stroke/index.htm

http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/stroke/

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/stroke.html

 << İnmenin Tedavisi 

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.