Gelişmiş toplumlarda üçüncü ölüm nedeni ve birinci sakatlık sebebi olan inme beynin bir kısmına oksijen bakımından zengin kan akışının engellenmesi ile oluşur. Oksijenlenemeyen beyin hücreleri birkaç dakika sonra ölmeye başlar. Beyindeki ani kanamalar da eğer beyin hücrelerine zarar veriyorsa inmeye neden olabilir.

inme

Nasıl Oluşur?

Beyin hücreleri ölür ya da hasar görürse inme oluşur ve bu beyin hücrelerinin kontrol ettiği vücut bölgelerinde ani halsizlik, yüz, kol veya bacaklarda felç veya uyuşma, konuşma bozukluğu veya konuşulanı anlama bozukluğu, görme bozukluğu gibi bir takım belirtiler meydana gelir.

Acil bakım gerektiren ciddi bir tıbbi durumdur. Kalıcı beyin hasarı, uzun süreli sakatlık, hatta ölüme neden olabilir. İnme esnasında her dakika çok önemlidir. Bu nedenle inme olduğu düşünülen vakalarda derhal 112 aranmalı, hasta kendi çabalarınızla değil mutlaka ambulansla hastaneye gönderilmelidir. Böylece ambulanstaki sağlık personeli hayat kurtarıcı tedaviye olay yerinde veya yolda başlayabilir en değerli dakikalar kaybedilmemiş olur.

İskemik ve hemorajik olmak üzere iki ana tipi vardır. İskemik stroke daha sık görülen tipidir.

Beyne oksijen bakımından zengin kanı sağlayan bir arter tıkanıp bloke olursa iskemik inme oluşur. Kan pıhtıları genellikle iskemik inmeyle sonuçlanan tıkanıklıklara neden olur.

Beyindeki bir arterin yırtılması ve kanaması ise hemorajik inmeye neden olur. Sızan kanın oluşturduğu basınç beyin hücrelerinde hasara neden olur. Yüksek tansiyon veya anevrizmalar hemorajik inmenin sık görülen nedenlerindendir.

İnmeye benzeyen bir başka durum ise “mini inme” olarak da adlandırılan geçici iskemik ataktır. Beynin bir bölümüne kan akımı sadece kısa bir süre için bloke olursa geçici iskemik atak oluşur.

Geçici iskemik ataklarda ( GİA ) beyin hücrelerindeki hasar kalıcı değildir.

Iskemik inme gibi, GİA’lara da genellikle kan pıhtılaşması neden olur. GİA’lar tek başlarına bir stroke krizi olmasa da büyük ölçüde bir stroke geçirme riskini artırır ve inmeler gibi acil müdahale gerektirirler.

Sık görülen ölüm nedenlerinden biridir.

                       Tipleri>>

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.