İnme tedavisi inmenin iskemik veya hemorajik olup olmadığına bağlıdır. Geçici iskemik atak (GIA) tedavisi ise belirtilerin başlamasından sonra ne kadar zaman geçtiğine,nedenine ve diğer hastalıkların olup olmamasına bağlıdır.

Tüm İnmeier ve GİA’lar tıbbi acillerdir. Eğer inme belirtileri varsa, mutlaka hemen 112’yi arayın.

İlk tedavi yapıldıktan sonra, doktorunuz inme risk faktörlerini tedavi etmek ve komplikasyonları önlemek için çalışacaktır.

İskemik İnme ve Geçici İskemik Atak Tedavisi

Beyne oksijen bakımından zengin kanı sağlayan bir arterin tıkanmasıyla, iskemik inme veya GIA oluşur. Genellikle, kan pıhtıları, iskemik inme ve GİA ya neden olan tıkanıklıkları oluşturur.

Iskemik inme veya GIA tedavisi ilaç tedavisi ve bazı tıbbi prosedürleri içerebilir.

İlaçlar

Doku plazminojen aktivatörü (tPA) denilen bir ilaç beyin arterlerindeki kan pıhtılarını yok edebilir. İlk tedavide doktor kolunuzdaki bir damara ideal olarak en kısa zamanda, en geç belirtilerin başlamasından sonraki 4 saatte tPA enjekte etmelidir.

Tıbbi nedenlerle, doktorunuz size tPA veremez ise bir antiplatelet ilaç alabilirsiniz. Örneğin aspirin inmenin ilk 48 saat içinde verilebilir.

Doktorunuz ayrıca antikoagülan “Kan sulandırıcı” reçete edebilir. Bu ilaçlar kan pıhtılarının daha da büyümelerini engeller ve yeni kan pıhtılarının oluşumunu önler.

Tıbbi Prosedürler

Eğer karotid arter hastalığı varsa doktorunuz karotis endarterektomi veya karotid arter perkütan koroner girişim (anjiyoplasti) önerebilir. Her iki prosedürde de karotis arter tıkanıklığı açılır.

Araştırmacılar iskemik inme için intra-arteriyel tromboliz ve mekanik pıhtı (emboli) çıkarılması (MERCI) gibi tedaviler konusunda araştırmalarına devam etmektedirler.

Intra-arteriyel tromboliz kasıktan girilerek beyin arterlerine uzanan bir kateterle ilaç vererek damardaki pıhtıya müdahale etme yöntemidir. MERCI ise atardamardan kan pıhtılarının kaldıran bir cihazdır. İşlem sırasında, karotid arterden kateterle girilir ve beyindeki etkilenen arterden bu cihazla kan pıhtısı çıkarılır.

Hemorajik İnme Tedavisi

Hemorajik inme tedavisinde ilk adım beyindeki kanamanın nedenini bulmak ve daha sonra bunu kontrol etmektir.

Iskemik inmelerin aksine, hemorajik inmeler antiplatelet ilaçlar ve kan sulandırıcılar ile tedavi edilmez. Bu ilaçlar kanamayı daha kötüleştirebilirler.

Eğer antiplatelet ilaçlar veya kan sulandırıcı alıyorsanız ve hemorajik inme geçiriyorsanız, bu ilaçlar kesilir.

Eğer beyin kanamasının nedeni yüksek kan basıncı ise doktorunuz kan basıncını düşürmek için ilaçlar reçete edebilir. Bu da kanamayı önlemeye yardımcı olabilir.

Hemorajik inme tedavisi için cerrahi gerekli olabilir. Kullanılan cerrahi yöntemler anevrizma klipleme, koil embolizasyonu ve arteriovenöz malformasyon (AVM) tamirini içerir.

Anevrizma Klipleme ve Koil Embolizasyon

İnme nedeni anevrizma ise Anevrizma Klipleme veya Koil Embolizasyon önerilebilir.

Anevrizma klipleme beyindeki kan damarlarındaki anevrizmayı engellemek için yapılır. Bu ameliyat anevrizmadan daha fazla kan sızmasını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca anevrizmanın tekrar patlamasını önlemeye yardımcı olabilir.

Nöroşirurji uzmanları tarafından yapılan bu ameliyatta kafatası açılarak beyin kıvrımları arasındaki anevrizmaya ulaşılır ve anevrizma boynuna klip (kelepçe) konularak anevrizma içerisine kan girişi engellenir.Ameliyat genel anestezi ile yapılır ve ameliyattan sonra, birkaç gün boyunca hastanenin yoğun bakım ünitesinde kalmak gerekebilir.

Koil embolizasyon anevrizma tedavisi için kullanılan daha az karmaşık bir işlemdir.Nöroradyoloji uzmanları tarafından yapılan bu uygulamada ise, kasık arterinden kateter ile girilerek anevrizmanın içine veya boynuna ulaşılır, anevrizma içi koil denilen ince tellerle yumak şeklinde örülerek anevrizma içerisine kan girişi engellenir.Genel anestezi altında yapılmakla birlikte, hastanın kafatasında hiçbir kesi olmaz.

Arteriovenöz Malformasyon Onarımı

İnme nedeni beyinin içindeki arter ve venlerin arapsaçı gibi örüldüğü Arteriovenöz Malformasyon (AVM) ise, doktorunuz AVM onarımı önerebilir. AVM onarımı beyinde daha fazla kanamayı önlemeye yardımcı olur.

AVM onarımı için çeşitli yöntemler kullanabilir. Bu yöntemler şunlardır:
Cerrahi olarak AVM’nin kaldırılması
Kan akışını engellemek için AVM içine bir madde enjekte edilmesi
AVM ‘yi küçültmek için radyasyon kullanma

İnmelerde Riski Faktörlerinin Tedavisi

İnme veya GİA ilk tedavisinden sonra, doktorunuz risk faktörlerini tedavi edecektir. Risk faktörlerini kontrol etmeye yardımcı yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir.

Yaşam tarzı değişiklikleri içinde sigarayı bırakmak, sağlıklı bir diyet, sağlıklı kiloyu korumak ve fiziksel olarak aktif olmak sayılabilir. Yaşam tarzı değişiklikleri yeterli değilse, ilaç gerekebilir.

                <<İnmelerde Tanı       İnme Sonrası Yaşam>>

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.