Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmak inmeyi önleme için yardımcı olabilir:
Sağlıklı bir diyet.
Sağlıklı kiloyu korumak.
Yeterince egzersiz yapmak.
Sigara içmemek.
Alkol kullanımının kısıtlanması.

Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı beslenme seçeneklerini seçmek inme ve komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olabilir. Bol bol taze meyve ve sebze yemelisiniz.

Doymuş yağ, trans yağ ve kolesterolü yüksek gıdalardan kaçınmak ve lif oranı bol beslenmek yüksek kolesterolü önlemeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda diyetteki tuz (sodyum) oranını sınırlamak kan basıncını düşürebilir.

Sağlıklı Kilo

Kilolu veya obez olmak inme riskini arttırır. Vücut kitle indeksinizi (BMI) hesaplayın ve sağlıklı aralıklarda kalmaya çalışın.

Fiziksel Aktivite

Fiziksel aktivite sağlıklı kiloyu korumak, kolesterol ve kan basıncı seviyelerini düşürmek için yardımcı olabilir. Yetişkinler için haftada 2,5 saat tempolu yürüyüş veya bisiklete binme gibi orta şiddette egzersiz önerilir. Çocuklar ve ergenler için ise her gün 1 saat fiziksel aktivite önerilmektedir.

Sigara İçmeyin

Sigara içimi büyük ölçüde felç riskini artırır. Eğer sigara içmiyorsanız, başlamayın; eğer içiyorsanız bırakmak inmeyi önleme açısından çok önemlidir.

Sınırlı Alkol

Çok fazla alkol tüketmek kan basıncını yükseltebilir. Günlük alkol alımı erkekler için 2, kadınlar için 1 kadehle sınırlanmalıdır.

Diğer Hastalıklar

Eğer kalp hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ya da şeker hastalığı varsa inmeyi önleme için adımlar atabilirsiniz.

Kolesterol düzeylerinizi kontrol edin.

Her 5 yılda en az bir kez bir sağlık kuruluşunda kolesterol seviyelerinizi ölçtürün.Eğer yüksek kolesterol varsa, ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri felç riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kan Basıncınızı kontrol edin: 

Yüksek kan basıncı genellikle hiçbir belirti vermez, bu nedenle düzenli olarak kontrol ettirmelisiniz. Eğer yüksek tansiyon varsa doktorunuzun vereceği ilaçları kullanmanın yanında yaşam tarzınızda bazı değişiklikler ve diyet tuz düzeylerinizi düşürmeniz gerekir.

Diyabetinizi yönetin: 

Doktorunuz sizde şeker hastalığı belirtileri olduğunu düşünüyorsa bazı testler isteyebilir. Eğer diyabet varsa, kan şekeri düzeylerinizi dikkatle izlemelisiniz. Tedavi seçenekleri hakkında doktorunuz ile konuşun.

Kalp Hastalığınızı yöneti

Eğer atriyal fibrilasyon (düzensiz kalp atışı) gibi bazı kalp hastalıklarınız varsa, doktorunuz tıbbi tedavi ya da ameliyat önerebilir. Kalp sorunlarının giderilmesi inmeyi önlemeye yardımcı olabilir.

                << Risk Faktörler       İnmelerde Tanı>>

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.