Her kişinin ihtiyacı olan uyku miktarı yani uyku gereksinimimiz yaş gibi birçok faktöre bağlıdır. Gençler için ortalama yaklaşık 9 saat uyku gerekir iken bebekler için genellikle, yaklaşık 16 saat uyku gerekmektedir. Birçok yetişkin için 7-8 saat gece uykusu yeterli görülmektedir. Gebeliğin ilk 3 ayında kadınların genellikle normalden birkaç saat daha fazla uyumaları gerekir.

Bir kişi bir önceki gün az uyumuşsa ihtiyacı olan uyku miktarı artar. Gereğinden az uyumak bankadan borç almaya benzer. Sonunda, vücudunuz borcun geri ödenmesini talep eder. İnsan vücudu ihtiyacımız olandan daha az uyku almaya adapte olamamakta; uyku süresinin azalması ve bunun alışkanlık haline getirilmesi yargılama , reaksiyon zamanı ve diğer işlevlerde bozulmaya neden olmaktadır.

uyku

İnsanlar erken erişkinlik dönemindeki ile aynı miktarda uykuya gereksinim duymalarına rağmen yaşları ilerledikçe uykuları hafifler veya daha az süre uyurlar. 65 yaş üstü insanların yaklaşık yarısında, uykusuzluk veya derin uyku uyuyamama gibi uyku sorunları vardır. Bu değişiklik, yaşlanmanın normal bir parçası olabileceği gibi, bazı tıbbi sorunlara da neden olabilir.

Eğer gün boyunca, hatta sıkıcı faaliyetler esnasında bile uykulu hissediyorsanız, yeterli uyku uyumuyorsunuz demek. Yattıktan sonra hemen 5 dakika içinde uykuya dalıyorsanız muhtemelen şiddetli uyku yoksunluğu, hatta bir uyku bozukluğu vardır. Normal uyanıklık halindeki kısa süreli uyuklamalar uyku yoksunluğunun başka işaretleridir. Batılı sanayileşmiş toplumlarda uyku yoksunluğu son derece yaygın hale gelmiştir.

Uykusuzluk

Birçok çalışma uyku yoksunluğunun açıkça tehlikeli olduğunu göstermektedir. Uyku yoksunluğu çeken insanlarda sürüş simülatörü kullanarak veya el-göz koordinasyonu yoluyla yapılan testlerde sarhoş olanlar kadar veya daha kötü bir performans gösterdikleri belirlenmiştir. Uyku yoksunluğu alkol alımıyla birlikte olduğunda olumsuz etkileri çok daha büyümektedir. Özellikle sürücülerde uykusuzluk birçok kaza ve felakete yol açmaktadır. Kafein ve diğer uyarıcılar şiddetli uyku yoksunluğu etkilerinin üstesinden gelemez.

Uykusuzluk ile ilgili bu ön bilgiden her yaştaki aile bireylerinin yeterli uyku sürelerinin bilinmesinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.

Amerikan Ulusal Uyku Vakfı araştırmacıları 300′ den fazla araştırmanın yorumlanması ile 2015 yılında, bilinen yeterli uyku sürelerini yeniden düzenlediler. Bu çalışmaya göre yaşlara göre gerekli uyku süreleri şöyle:

Yaş Grubu Gereken Uyku Miktarı
Yenidoğanlar
(0-3 ay)
Günde 14-17 saat
Bebekler
(4-11 ay)
12-15 saat
1 ila 2 yaş çocuklar 11-14 saat
Okul öncesi
(3 ila 5 y)
10-13 saat
Okul Çağı Çocuk(6 ila 13 yaş) 9-11 saat
Gençler(14 ila 17 yaş) 8-10 saat
Yetişkinler
(18-64 yaş)
7-9 saat
Hamile Kadınlar

Gebeliğin ilk 3 ayında kadınların genellikle normalden birkaç saat daha fazla uyumaları gerekir.

65 yaş ve üzeri 7-8 saat

Yararlanılan Kaynaklar

http://www.nichd.nih.gov/health/topics/sleep/conditioninfo/pages/how-much.aspx

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.