Home Sağlıklı Yaşam Evcil Hayvanlar ve Sağlığımız

Evcil Hayvanlar ve Sağlığımız

0

Evcil hayvanları seviyor musunuz? Evinizde hayvan beslemek istermisiniz?  Evcil hayvan beslemenin insanlara birçok fayda sağladığı kanıtlanmış. Ancak, bazı evcil hayvanlar bizi hasta eden zararlı mikropları taşıyabiliyor. Sağlıklı görünseler bile mikropları yayabiliyorlar. Evcil hayvanların tadını çıkarırken sağlıklı kalmanın yollarını öğrenmek önemli.

Evcil hayvan sahibi olmak sağlık açısından sayısız yarar sağlıyor. Hayvan ile birlikte  dışarı çıkmak ve sosyalleşmek, egzersiz yapmak için fırsat yaratıyor. Düzenli yürüyüş veya evcil hayvanlarla oynamak kan basıncını, kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürebiliyor. Dünyanın en sadık arkadaşarı olan hayvanlar yalnızlık ve depresyonun yönetilmesine yardımcı olabiliyor.

Ancak, evcil hayvanlar bazen sağlıklı görünse bile bizi hasta eden zararlı mikropları taşıyabiliyor.

Aşağıda evcil hayvanlar ve sağlığımız hakkında bazı ipuçları verilmiştir.

Doğru Hayvanı Seçin

Evinizde besleyeceğiniz hayvanı seçmeden önce sizin ve aileniz için doğru olan seçimi yaptığınızdan emin olun. Hayvanın özel ihtiyaçları hakkında önceden biraz araştırma yapın. Evcil hayvan almadan önce şu soruların cevabını arayın:

  • Bu hayvan ne kadar yaşayacak?
  • Hayvan ne yiyor?
  • Evcil hayvanın ne kadar egzersize ihtiyacı var?
  • Hayvan ne kadar büyüyecek?
  • Veteriner bakımı için ne kadar harcarım?
  • Evcil hayvana düzgün bir şekilde bakım ve temizlik uygulayabilmek için yeterli zamanım var mı?
  • Bu evcil hayvana ne tür bir sağlıklı yaşam alanı sağlamalıyım?
  • Bu evcil hayvanın ne tür egzersizlere ihtiyacı var?
  • Evimde, bahçemde, apartman dairemde evcil hayvan yetiştirme izmim var mı?
  • Evde evcil hayvanların bakımını yapacak ya da çevresinde bulunacak küçük çocuklar, yaşlı insanlar veya zayıf bağışıklık sistemi olan insanlar var mı?
  • 5 yaş ve daha küçük çocukların, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin ve 65 yaş ve üstü kişilerin, hayvanlardan bulaşan hastalıklara yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Hamile kadınlar da hayvanlardan bulaşacak  bazı hastalıklar açısından daha yüksek risk altındadır.

Yeni bir evcil hayvan beslemeye başlamadan önce aşağıdakileri aklınızda bulundurun:

kaplumbağa

  • Eğer 5 yaş ve altı çocuklu bir aile iseniz, sürüngenler (kaplumbağalar, kertenkeleler, yılanlar), amfibiler (kurbağalar) veya köy tavuklarını beslemekten kaçının. Bu hayvanlardan küçük çocuklara  zararlı mikroplardan kaynaklanan ciddi hastalıkların bulaşma riski vardır.
  • Zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler evcil hayvan seçerken ve eve alırken ekstra önlem almalıdır. En iyi evcil hayvanı seçmek için veterinerinizle konuşun.
  • Hamile kadınlar yeni bir kedi beslemeye başlamaktan ya da sahipsiz kedileri, özellikle de yavru kedileri sahiplenmekten kaçınmalıdır. Kediler, toksoplazmoza (doğum kusurlarına neden olabilen bir hastalık) neden olan bir parazit taşıyabilir. Hamileyseniz, şu andaki kedinizden vazgeçmenize gerek yoktur, ancak kedi tuvaletini değiştirmekten kaçınmalısınız.
  • Hamile kadınlar, doğum kusurlarına neden olabilen lenfositik koriomenenjit virüsüne maruziyetin önlenmesi için kemirgen cinsi evcil hayvanlarla temastan kaçınmalıdır. Hamileyseniz ve evcil hayvanınızın kemirgen ise, doğrudan temastan kaçının ve yaşam alanını başka birinin  temizlemesini sağlayın.

Evcil Hayvanlar ve Kendi Sağlığınızı Koruyun

Ellerininizi yıkayın

Evcil hayvanınız ile oynarken, beslerken veya temizlerken taşıyabileceği  mikroplar ve hastalıklardan korunmak için ellerinizi yıkamak önemlidir. Siz ya da bir aile üyeniz hastalıktan endişe ediyorsanız, bir doktora başvurun ve son zamanlarda  iletişim kurduğunuz hayvanlardan söz edin.

Mutlaka ellerinizi yıkayın:

  • Evcil hayvanınıza dokunduktan veya oynadıktan sonra
  • Evcil hayvanınızı besledikten veya evcil hayvan besinlerine dokunduktan sonra
  • Evcil hayvan yaşam alanlarına veya ekipmanlarına (kafesler, akvaryumlar, oyuncaklar vb.)dokunduktansonra
  • Evcil hayvanları temizlendikten sonra
  • Hayvana dokunmasanız bile, hayvanın yaşadığı bölgelerden ayrıldıktan sonra (kümesler, ahırlar, ahırlar vb.)
  • Yeme ve içmeden önce
  • Yiyecek veya içecek hazırlamadan önce
  • Kirlenmiş giysileri veya ayakkabıları çıkardıktan sonra
  • Akan su ve sabun, el yıkamak için en iyisidir, ancak su ve sabuna ulaşıncaya kadar el dezenfektanı kullanabilirsiniz. Yetişkinler her zaman küçük çocukların el yıkamalarına yardımcı olmalıdır.

Evcil hayvanınızın sağlıklı olmasına dikkat edin:

Hangi hayvana bakıyor olursanız olun evcil hayvanınızı ve ailenizi sağlıklı tutmak için düzenli, yaşam boyu veteriner bakımı sağlayın. Evcil hayvan sağlığı için düzenli veteriner ziyaretleri şarttır.  Evcil hayvanınıza iyi bir diyet, temiz su, temiz yatak sağlayın ve bol miktarda egzersiz yaptırın. Hayvanınızın aşılarını, solucan, pire ve kene kontrolünü takip edin. Bazı evcil hayvanlar Lyme hastalığı ve kayalık dağlar benekli humması gibi ciddi hastalıkları insanlara bulaştırabilecek keneleri taşıyabilir. Bazı bölgelerde pire hem hayvanlar hem de sahipleri için veba açısından bir risk oluşturabilir.

Evcil hayvanınızı sağlıklı tutarsanız, kendinizi ve ailenizi sağlıklı tutmaya yardımcı olursunuz. Evcil hayvanınızın sağlığına ilişkin herhangi bir sorunuz varsa veya evcil hayvanınızın hasta olabileceğini düşünüyorsanız, veterinerinize başvurun.

Hayvanlarınızın hijyenine de dikkat edin

El yıkamaya ek olarak, evcil hayvanların  hijyenine de dikkat etmek evcil hayvanlar ve insanlar arasında mikropların yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Evcil hayvan ve malzemelerini mutfaktan uzak tutun. Evcil hayvan yaşam alanlarını ve malzemelerini mümkün olduğunca evinizin dışında dezenfekte edin. Malzemeleri asla mutfak lavabosunda, yiyecek hazırlama alanlarında veya banyo lavabosunda temizlemeyin. Evcil hayvanlar evinizdeki yüzeyleri mikroplarla kirletebilir.

Her zaman köpeğinizin dışkısını (kaka) bahçenizden ve halka açık yerlerden bir torba kullanarak alın ve uygun yerlere atın. Köpek ve kedi kakaları, insanlara zararlı olabilecek parazitler ve mikroplar içerebilir. Çocuklarınızı yuvarlak kurt ve kancalı solucan bulaşmasını önlemek için köpek veya kedi kakaları içerebilecek bölgelerden uzak tutun. Zararlı parazitlere maruz kalma olasılığını azaltmak için kedilerin  kumlarını  günlük olarak temizleyin. Unutmayın, hamile kadınlar mümkünse  kedi kumunu değiştirmekten kaçınmalıdır.

Çocuklara Hayvanlarla Nasıl Etkileşimde Bulunacağını Öğretin

Evcil hayvanlar çocuklara merhamet ve sorumluluk duygusu aşılayabilir. Ancak, çocuk ve evcil hayvanın güvenliğini sağlamak için 5 yaş ve altı çocuklar hayvanlarla etkileşimde bulunurken  denetlenmelidir. Çocuklara hayvanlarla veya hayvanların yaşadığı ortamda (kafesler, yataklar, yiyecekler veya su tabakları) herhangi bir şeyle oynadıktan sonra ellerini yıkamayı öğretin. Çocukların evcil hayvanlarını öpmelerine ya da hayvanlarla uğraştıktan sonra  ellerini veya başka nesneleri ağızlarına sokmalarına izin vermeyin.

Yetişkinler, 5 yaş ve altındaki çocukları hayvanat bahçelerinde veya hayvancılık yapılan yerlerde hayvanlarla doğrudan temasa geçtiğinde gözetlenmeli ve dikkatli olmalıdırlar.

Vahşi Hayvanlar:

Her ne kadar sevimli görünseler de, hastalık ve yaralanma riskini azaltmak için vahşi hayvanlara dokunmaktan kaçının. Vahşi hayvanları besleyerek evinize girmeye teşvik etmeyin.

 

Kaynak:

Healthy Pets and Healthy People CDC Erişim: 12.05.2018

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version