Acanthamoeba keratiti, kalıcı görme bozukluğu veya körlük ile sonuçlanabilecek, gözün nadir fakat ciddi bir enfeksiyondur. Çoğunlukla kontakt lens kullananlarda görülür. Bu enfeksiyona Acanthamoeba denilen mikroskobik, serbest yaşayan bir amıp (tek hücreli canlı organizma, parazit) neden olur. Acanthamoeba, kornea denilen gözün saydam dış tabakasını enfekte ederse Acanthamoeba keratitine neden olur. Acanthamoeba amipleri doğada çok yaygındır ve su kütlelerinde (örneğin, göller ve okyanuslar), toprakta ve havada bulunabilir. Teşhis etmek ve tedavi etmek zordur.

Etiyoloji ve İnsidans

Bilinen sekiz Acanthamoeba türünden ikisi, A. castellanii ve A polyphaga , çoğu enfeksiyondan sorumludur. Acanthamoeba genellikle havuzlar, jakuziler, musluk suyu, duş suları ve kontakt lens solüsyonu gibi çeşitli ortamlarda bulunan serbest yaşayan amiptir. Mayıs 2007’de FDA, Advanced Medical Optics tarafından üretilen Complete MoisturePlus Multi Purpose Solution ile ilişkili Acanthamoeba keratit salgını açıkladı.

Risk faktörleri

  • Lensleri yanlış şekilde saklama ve kullanma
  • Lensleri yanlış şekilde dezenfekte etmek (lensleri temizlemek için musluk suyu veya ev yapımı solüsyonların kullanılması gibi)
  • Yüzme havuzu, jakuziye girme veya lensi çıkarmadan duş alma
  • Kirlenmiş su ile temas
  • Korneaya travma öyküsü olması

Risk faktörleri arasında kontak lens aşınması, organizmaya maruziyet (sıklıkla kontamine su yoluyla) ve kornea travması yer alır. Gözyaşlarında düşük seviyelerde anti-Acanthamoeba IgA’nın bolonmasının da bir risk faktörü olduğu gösterilmiştir. Acanthamoeba keratitinin% 80’inden fazlasının kontakt lens kullananlarda görüldüğü düşünülmektedir.
Acanthamoeba keratiti, daha çok kontakt lens kullanan kişilerde görülür  ancak herkeste enfeksiyon gelişebilir. Kontakt lens kullanan kişiler için, bazı uygulamalar Acanthamoeba keratit alma riskini artırabilir.

Acanthamoeba her yerde bulunur. Korneal travma ve ardından  genellikle su kaynağı veya kontakt lens solüsyonu aracılığı ile parazite maruz kalma gözyaşında düşük düzeylerde
anti-Acanthamoeba IgA olan  hastada enfeksiyona yol açar. Acanthamoeba iki şekilde bulunur: trofozoitler ve kistler. Trofozoitler mobildir ve bakteri tüketir (bu da E. coli plakalarında tanıya olanak tanır). Trofozoitler, eradikasyon yöntemlerine (donma, ısıtma ve ışınlama dahil) karşı son derece dirençli olan çift duvarlı kistler oluştururlar.

Belirtiler

Acanthamoeba keratitinin semptomları diğer göz enfeksiyonlarının semptomlarına çok benzer olabilir. Belirtiler birkaç hafta veya ay sürebilir.

  • Göz ağrısı, hastaların% 95’i ağrıdan şikayetçidir.
  • Göz de kızarıklık
  • Bulanık görüş
  • Işığa duyarlılık
  • Gözdeki yabancı cisim hissi
  • Aşırı göz yaşarması

Hastalar yukarıdaki semptomlardan herhangi birine sahiplerse göz doktorlarına danışmalıdırlar. Acanthamoeba keratiti eninde sonunda şiddetli ağrıya ve tedavi edilmezse görme kaybı veya körlüğe yol açacaktır.

Tanı

Acanthamoeba keratitinin tanısı zordur ve sıklıkla gecikir. Acanthamoeba için halihazırda mevcut olan tedaviler hem toksik hem de uzun olduğundan, doğru teşhis şarttır. Teşhis prosedürleri genellikle kültürle başlar. Klinik şüphe varsa, ilgili kornea alanı, kazınarak alınan  kültür numunesi daha sonra, besleyici olmayan agar üzerine kaplanmış bir E. coli tabakasına aşılanabilir. Klinik tablo genellikle spesifik olmadığından, olası bakteriyel, fungal ve hatta viral enfeksiyonlar için de kültürler alınmalıdır. Varsa, konfokal mikroskopi yapılabilir. Eğer kültür sonuçları negatifse veya enfeksiyon epitelden daha stromal gibi görünüyorsa, küçük bir kornea biyopsisi düşünülebilir.

Ayırıcı tanı

Acanthamoeba’nın erken klinik evrelerinde ayırıcı tanısı; kuru göz, herpes simpleks virüsü keratiti, tekrarlayan korneal erozyon, stap marjinal keratit ve kontakt lens ile ilişkili keratittir. Daha sonraki klinik aşamaların ayırıcı tanısı viral, bakteriyel, fungal ve steril (topikal anestezik istismarı gibi) keratiti içerir.

Tedavi

Enfeksiyon bir veya daha fazla reçeteli ilaç ile tedavi edilir. Bir göz doktoru, her hasta için en iyi tedavi seçeneğini belirleyebilir. Acanthamoeba keratiti için medikal tedavi hala gelişmektedir. Antibiyotik, antiviral, antifungal ve antiparaziter ilaçların çeşitli kombinasyonları ile başarı rapor edilmiştir.

Hastalar klinik yanıt görülünceye kadar, çok yakın bir şekilde  günlük olarak izlenmelidir. Nükslerin ortaya çıkabilir. Acanthamoeba kistleri tedaviye çok dirençli olduğu için tıbbi tedaviler çok yavaş bir şekilde ilerleyebilir ve gerekirse aylarca devam edebilir.  Steroidler tartışmalıdır ve konakçı immün yanıtını inhibe ederek durumu kötüleştirebilir. Ağrı ele alınmalıdır.

Cerrahi

Korneal perforasyon vakalarının cerrahi müdahalelerle yönetilmesi gerekebilir. Mümkünse, sessiz seyreden vakalarda görme keskinliği olan kornea skarları için penetran keratoplasti ayrılmalıdır. Hala aktif enfeksiyon belirtileri varsa veya korneada kist varsa bile, enfeksiyon greftte tekrarlayabilir. Penetran keratoplasti sonrası postoperatif komplikasyonlar arasında Acanthamoeba enfeksiyonunun nüksleri ve diğer olası postoperatif komplikasyonlar (enfeksiyon, glokom, katarakt, yara kaçağı, astigmatizma gibi) yer alır.

Prognoz

Acanthamoeba’nın prognozu diğer birçok enfeksiyöz keratit tipinden daha kötüdür ve bu nedenle önleme çok önemlidir. Ancak, özellikle erken yakalanırsa, tatmin edici sonuçlar elde edilebilir.

Korunma

Kontakt lens kullananlar kontakt lenslerini düzgün bir şekilde nasıl temizleyebilecekleri konusunda eğitilmelidir. Lenslerini temizlemek için asla musluk suyu kullanmamaları ve hatta tuzlu su kullanmaları talimatı verilmelidir. Ayrıca, en erken işarette bir göz doktorunu ziyaret etmeleri istenmelidir.

Acanthamoeba keratiti dahil olmak üzere göz enfeksiyonları riskini azaltmaya yardımcı olmak için tüm kontakt lens kullanıcıları tarafından takip edilmesi gereken kurallar:

  • Düzenli göz muayeneleri için göz doktorunuzu ziyaret edin.
  • Kontakt lensleri, göz doktorunuzun reçetelediği programa göre takın ve değiştirin.
  • Kontakt lensleri su ile temas eden herhangi bir aktivite öncesinde çıkarın.
    ( duş, spa  veya yüzme gibi.)
  • Kontakt lensleri kullanmadan önce ellerinizi su ve sabunla yıkayın.
  • Kontakt lensleri göz doktorunuzdan gelen talimatlar ve üreticinin yönergelerine göre temizleyin.
  • Asla eski solusyonu tekrar kullanmayın. Lensler her temizlendiğinde ve saklandığında taze temizleme veya dezenfeksiyon solüsyonu kullanın.
  • Asla lensleri dezenfekte etmek için tuzlu su, serum fizyolojik veya suni gözyaşı damlası kullanmayın. Mutlaka onaylanmış bir dezenfektanlar kullanın.
  •  Kontakt lenslerinizi ovalamak ve durulamak zararlı mikropların ve kalıntıların giderilmesine yardımcı olacaktır.
  • Yeniden kullanılabilir lensleri uygun saklama kutusunda saklayın.
  • Saklama kutuları, her kullanımdan sonra steril kontakt lens solüsyonuyla (asla musluk suyu kullanmayın) ovulup durulanır ve kuru halde bırakılır.
  • Saklama kutularını en az üç ayda bir değiştirin.

Kaynak:

  • CDC: Acanthamoeba keratitis
  • AAO: Acanthamoeba keratitis

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.