Kellik çoğu erkek için neredeyse kabus derecesinde bir problemdir. Saçın dış görünüşü etkilemesi nedeniyle oluşan en ufak bir dökülme de, dolayısıyla kişiler için rahatsız edicidir. Rahatsız edici dökülme durumlarından biri de şakaklarda oluşan açılmalardır. Şakaklarda açılma ise, erkek tipi saç dökülmesi belirtisi olsa da stresten, mevsim dönüşlerinden ya da bedensel ve zihinsel gibi fizyolojik nedenlerden dolayı da meydana gelebilir.

Şakaklarda açılma stres, mevsim veya fizyolojik nedenlerden kaynaklı ise çeşitli ilaç tedavileriyle çözüme kavuşturmak kolaydır. Ancak açılmanın nedeni erkek tipi saç dökülmesi belirtisiyse, çeşitli ilaç tedavilerinin yanı sıra; saç ekimi de başvurulan yöntemlerden biri olabilmektedir. Dolayısıyla doğru tedavinin uygulanabilmesi için öncelikle dökülmenin nedenlerini ortaya koymak gerekir.

Bu yazı da şakaklarda açılmanın neden kaynaklandığını ortaya koyarken, hangi tür dökülmenin kellikle sonuçlanacağını ve hangi tedavinin şakaklarda açılma sürecinde uygulanacağını açıklayacaktır.

Şakaklarda Açılmanın Nedenleri

Şakaklarda açılma, genellikle erkek tipi saç dökülmesinin bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Erkek tipi saç dökülmesinin erken habercisi olan şakaklardaki dökülme, kalıtsal nedenler dışında hormonal dengesizlikler, stres, mevsim, beslenme ya da saç stili etkileriyle de ortaya çıkabilir.

Saç dökülmesi
RESİM Pixabay

Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Genetik yatkınlığı olan kişilerde, androjen hormonu etkisiyle gözlemlenen erkek tipi saç dökülmesi, ilk olarak şakaklarda gözlemlenir. Aile geçmişinde kel olan kişilerde görülme olasılığı ise daha yüksektir. Erkeklik hormonu testosteronun, bir takım enzimler nedeniyle dihidrotestosteronuna (DHT) dönüşmesiyle, meydana gelir. DHT, direkt saç köklerinin beslendiği yuvaları hedef alarak, o yuvaların küçülmesine, dolayısıyla saçın beslenemeyip dökülmesine neden olur. Her iki cinsi etkileyen erkek tipi saç dökülmesi ise ilk olarak şakaklarda açılma olarak ortaya çıkar.

Traksiyon Alopesi

Traksiyon Alopesi de şakaklarda açılma nedenlerinden biridir. Daha çok kadınlarda görülen Traksiyon Alopesi, saçların sıkıca toplanmasından kaynaklanır ve kalıcı saç kaybına neden olur. Saçlarını gererek toplayan kişilerde zamanla ortaya çıkar.  Kişinin toplama alışkanlığını değiştirmesiyle geçse de, uzun süre saç bağlama şeklini değiştirmeyen kişilerde kalıcı olabilmektedir.

Stres

Stresin saç dökülmesi üzerinde etkisi bilinen bir gerçektir. Stres ile tetiklenen saç dökülmeleri genellikle telogen effuluvium olarak tanımlanan, yaygın dökülme şeklinde gerçekleşir. Ancak bazen nadir de olsa dökülme sadece şakaklarda açılma şeklinde oluşabilir. Duygusal veya fiziksel strese tepki olarak oluşan bu tip saç dökülmeleri, uygun şartların oluşturulmasıyla zamanla kendilinden geçer.

RESİM: Pixabay

İlaçların Yan Etkisi

Stres gibi ilaç nedenli saç dökülmeleri de genellikle yaygın dökülme şeklinde gerçekleşir. Ancak lokal olarak saçlı derinin sadece belli bölümlerinde de ortaya çıkabilir. Geri dönüşü olan dökülme çeşitlerinden biri olarak, daha çok kadınlarda görülür.

Hormonel Değişiklikler

Trioid bezinde oluşan herhangi bir dengesizlik de, aynı zamanda kronik saç kaybına neden olabilir. Bu nedenle şakaklarda açılma, androjen hormonu dışında trioid bezinin az veya çok çalışması nedeniyle de görülür. Ayrıca kadınlarda görülen polikistlik over sendromu da şakaklarda açılma nedenleri arasında gösterilebilir. Akne, obezite, kıllanmanın dışında saç dökülmesi de poliskistlik overin kuvvetli belirtilerden biridir.

Şakaklarda Açılma Nasıl Tedavi Edilir?

Şakaklarda açılma şeklinde gözlemlenen saç dökülmesinin doğru teşhis edilmesi, şakak bölgesindeki saç köklerinin etkin bir şekilde büyümesi için önemlidir. Şakaklarda açılmanın nedeni ve şekli belirlendikten sonra, uygun bir tedavi planı ile saçlar eski formuna kavuşturulabilir. Erkek tipi saç dökülmesi ve traksiyon alopesi dışında gözlemlenen dökülmeler sıklıkla geçiçi nedenlerden kaynaklandığından daha hızlı çözüme kavuşturulur.

Medikal İlaçlarla:

Şakaklarda açılma daha fazla ilerlemeden kanıtlanmış ilaçlarla yavaşlatılabilir. Androjen hormonunu bloke eden ve saç dökülmesinin ilerlemesini engelleyen bu ilaçlar, kullanıldığı süre boyunca etkilidir. İlacın bırakılmasıyla birlikte dökülme kaldığı yerden devam eder. Geçiçi dökülmelerde ilaçlar hemen etkisini gösterirken, kalıcı nedenlere dayanan dökülmelerde, dökülmeyi tamamen durdurmak bu ilaçlarla pek mümkün değildir. Bu ilaçlar dökülmeyi sadece yavaşlatmaya yarar. Geçiçi nedenlere bağlı olarak oluşan dökülmelerde ise şakaklarda açılma, uygun koşulların ve tedavilerin yaratılmasıyla beraber kendiliğinden geçer.

Dermo-kozmetik Yöntemlerle:

Son yıllarda cilt güzelliğinde kullanılan PRP ve mezoterapi gibi dermo-kozmetik yöntemler, saç problemlerinde de kullanılmaya başladı. Saçlı deriye enjekte edilerek gerçekleştirilen PRP’de kişinin kendi kanı, mezoterapide ise çeşitli vitamin ve proteinlerden oluşan sıvı kullanılır.

PRP yöntemiyle kişinin kendi kanı alınıp, santrifüj işleminden geçirilerek trombositleri ayrıştıktan sonra deriye enjekte edilir. Trombosit hücrelerin harekete geçmesine ve yenilenmesini sağlar. Mezoterapide ise saçın ihtiyacı olan protein, vitamin ve ilaç karışımından elde edilen sıvı saçlı deriye enjekte edilir. Her iki uygulama da güçsüz olan saç köklerini besleyip, onları canlandırır ve kalınlaştırır. Dolayısıyla erkek tipi saç dökülmesi gibi nedenlerle saçları kalıcı olarak dökülmüş kişilerde pek işe yaramamaktadır. Bu nedenle ilaçlar gibi, PRP ve mezterapisi gibi uyugulamalar şakaklarda açılma henüz başlamış kişilerde işe yarar, ilerlemiş ve alın çizgisi gerilemiş kişilerde pek işe yaramamaktadır.  

Saç Ekimi Ameliyatıyla:

Şakaklarda açılma kalıcı nedenlerden dolayı oluşmuşsa, oral ilaçlar veya dermozkozmetik yöntemler saçların geri kazandırılmasını sağlamaz. Dolayısıyla saç ekimi ameliyatı kişi için kurtarıcı tek yöntem halini alır. Sağlıklı saç köklerinin, donör bölgeden (ense veya vücut kılları) alınıp, saçın olmadığı alanlara nakledilmesine dayanan saç ekimi cerrahi bir işlemdir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen işlem, kişinin bilincini etkilemeden yeni saçlara kavuşmasını sağlar. Köklerin toplanması ve ekilmesi ise mikro uçlu iğneler yardımıyla yapıldığı için ayrıca ekimden sonra herhangi bir iz kalmaz.

Kalıcı nedenlerden kaynaklanan dökülmelerde, şakaklarda açılma dışında geriye doğru çekilmiş bir alın çizgisi görüntüsü de gözlemlenir. Bu dökülen yerlerde tekrar saç çıkarmak medikal ve dermokozmetik yöntemlerle mümkün olmadığından, kişi için geriye saç ektirmekten başka bir yol kalmaz. Şakak bölgesine yapılan ekimler ayrıca alın bölgesi demorfe olmuş kişilerin de tercih ettiği bir yoldur. Nitekim şakaklara saç ekiminin nasıl ve ne zaman yapıldığı, hangi tekniğin kullanıldığı, fiyatı ya da merak ettiğiniz daha fazlası için www.hairsix.com.tr/sakaklara-sac-ekimi/ sayfasına ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.