Demir eksikliği anemisi vücutta yeterli demirin bulunmamasından kaynaklanan, aneminin en sık görülen türüdür.

Kan kaybı, kötü beslenme veya besinlerdeki demirin yetersiz emilmesi sonucu demir düzeyleri düşer ve kırmızı kan hücrelerinin yapımı azalır.

Genel Bakış

“Anemi”  kandaki alyuvar sayısının normalden az olduğu bir durumdur.  Alyuvarlar vücuda oksijen taşır, atık bir ürün olan karbondioksiti ise atılmak üzere akciğerlere götürür.

Anemi aynı zamanda alyuvarlar yeterli hemoglobin içermediğinde de ortaya çıkabilir. Hemoglobin, vücuda oksijen taşıyan ve alyuvarlarda bulunan demirden zengin proteindir.

Demirkandaki oksijen taşıyan molekül olan hemoglobin üretimi dahil olmak üzere birçok vücut fonksiyonunun sürdürülmesi içinçok önemlidir. Demir, sağlıklı hücrelericilt, saç ve tırnakları korumak için de gereklidir.

Demir eksikliği anemisi genellikle vücudun sağlıklı alyuvar yapımı için yeterli demire sahip olmadığı durumlarda zamanla gelişir. Yeterli demir olmadığında, vücut depoladığı demiri kullanmaya başlar. Kısa bir süre sonra da tüm depolanmış demir tüketilir, vücut daha az alyuvar yapmaya başlar ve üretilenalyuvarlarda normalden daha az hemoglobin bulunur.

Demir eksikliği anemisi halsizlik, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi belirtilere neden olabilir. Ağır demir eksikliği anemisi kalp sorunlarına, enfeksiyonlara, çocuklarda büyüme ve gelişme ile ilgili problemlere ve diğer komplikasyonlara yol açabilir.

Demir eksikliği anemisi riski en fazla olanlar arasında bebekler, küçük çocuklar, kadınlar ve iç organlarında kanama olan yetişkinler yer alır.

Doktorlar demir eksikliği anemisini genellikle başarı ile tedavi edilebilirler. Tedavide beslenme değişiklikleri, ilaçlar ve cerrahi girişim gibi yöntemler kullanılabilir. Bazen ağır demir eksikliği anemilerinde hastanede tedavi, kan nakli, demir enjeksiyonları veya damar içi demir tedavisi gerekebilir.

Kaynaklar:

  1. http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/ida/
  2. http://www.nhs.uk/conditions/Anaemia-iron-deficiency-/Pages/Introduction.aspx
  3. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000584.htm
  4. http://www.hematology.org/Patients/Anemia/Iron-Deficiency.aspx

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.