Yaygın İsimleri : Acai , acai berry, acai üzümü , Amazon palmiye berry

Latince Adı : Euterpe oleracea

Orta ve Güney Amerika’nın tropikal yağmur ormanlarına özgü acai palmiye ağacının kırmızımsı – mor üzüm benzeri meyvesidir. Bölgenin yerli halkının dilinde acai berry adı , ” bağıran meyve ” anlamına gelmektedir.Amazon bölgesinin yerli halkları uzun yıllardır bu meyveyi önemli bir besin kaynağı olarak ve geleneksel ilaçların yapımında kullanmıştır.

Son yıllarda dünyanın birçok ülkesinde popüler olan acai üzümü osteoartrit , kanser, kilo kaybı , yüksek kolesterol , erektil disfonksiyon gibi sağlık sorunlarında ayrıca detoksifikasyon, antiaging ve genel sağlığın iyileştirilmesi için yararlı olduğu iddiası ile “süper besin” olarak lanse edilmiştir . Ancak bu iddiaları destekleyecek hiçbir kesin bilimsel kanıt yoktur. Sadece mide barsak sistemi MR incelemelerinde deneysel olarak kontrast madde olarak kullanılmıştır.

Acai üzümü bir gıda maddesi olarak çiğ meyve olarak yenmekte veya meyve suyu olarak içilmektedir. Ayrıca suyu bir içecek olarak veya dondurma , jöle, ve likörlerde ticari olarak kullanılmaktadır.Gıda imalatında acai berry doğal mor gıda renklendirici olarak kullanılır.Bunların dışında besin desteği olarak hazırlanmış tozlar , tabletler ve kapsüller olarak kullanılabilir.

Acai Berry ‘e bilimsel bakış:

• Sağlık ile ilgili bir amaç için acai berry kullanımını destekleyen ve insanlarda yapılan çalışmalara dayanan kesin bir bilimsel kanıt yoktur .
• Acai takviyeleri ile hızlı kilo kaybının oluştuğu yönündeki iddiaları kanıtlayacak hakemli dergilerde yayınlanmış hiçbir bağımsız çalışma yoktur. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda kontrollerle karşılaştırıldığında meyve suyu verilen farelerin vücut ağırlığında herhangi bir değişiklik olduğu görülmemiştir.

acai

• Laboratuar çalışmaları acai berry potansiyel antioksidan özellikleri üzerinde odaklanmıştır . Laboratuar çalışmaları acai üzümünün anti- kanser ve anti- enflamatuvar aktivite sergilediğini göstermiştir . Bazı araştırmalara göre , acai kızılcık , ahududu , böğürtlen , çilek , yaban mersini gibi meyvelerden daha fazla antioksidan içeriğine sahiptir .

• Acai berry antosiyaninler ve flavonoidler olarak adlandırılan çeşitli maddeler içerir .Antosiyanin ” bitki ” ve ” mavi ” anlamında iki Yunanca kelimeden gelmektedir . Antosiyaninler birçok meyve , sebze ve çiçeklerin, kırmızı, mor ve mavi renklerinden sorumludur . Antosiyaninler açısından zengin gıdalar acai, yaban mersini, kırmızı üzüm , kırmızı şaraptır.

• Bazı kozmetik ve güzellik ürünleri acai yağı içerir . Acai yağı antioksidanlar açısından çok zengindir ve muhtemelen yüz ve vücut kremleri , anti- aging cilt tedavileri , şampuan ve saç kremleri gibi güzellik ürünlerinde kullanılan diğer tropikal yağlara güvenli bir alternatif olabilir , fakat daha fazla araştırma gereklidir .

• Artrit, kolesterol yüksekliği, genel sağlığa faydaları ve diğer etkileri konusunda yetersiz kanıt sınıfına girmektedir. Değerlendirme için daha fazla kanıt gereklidir.

Yan Etkileri ve Uyarılar

Acai üzümünün güvenilirliği hakkında çok az güvenilir bilgi bulunmaktadır . Arecaceae (palmiye ) ailesine alerjisi olan kişiler acai tüketmemelidir. Hamile ve emziren kadınlarda kullanılması önerilmez.
Acai tüketmek MRI test sonuçlarını etkileyebilir . Herhangi bir sağlık sorununuz olduğunda kullandığınız tamamlayıcı tıp ürünlerini mutlaka sağlık çalışanlarına söyleyiniz.

Herhangi bir ilaç ile bilinen bir etkileşimi yoktur .Eğer herhangi bir ilaç alıyorsanız bu ürünü kullanmadan önce ,sağlık profesyoneli ile konuşmalısınız .

Diğer bitkisel ürünler, gıda takviyeleri ve gıdalar ile bilinen bir etkileşimi yoktur.

Acai üzümünün uygun dozu kullanıcının yaşı , sağlık ve diğer bazı koşullar gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Şimdilik acai için uygun bir doz aralığı belirlemek için yeterli bilimsel bilgi yoktur . Unutmayın doğal ürünler her zaman mutlaka güvenli değildir ve kullanım dozları da güvenlik için önemli olabilir. Ürün etiketleri ile ilgili yönergeleri izleyin ve kullanmadan önce mutlaka eczacınıza veya doktorunuza veya diğer sağlık uzmanına danışın.

http://nccam.nih.gov/health/acai/ataglance.htm

http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/acai/faq-20057794

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/1109.html

http://www.webmd.boots.com/healthy-eating/guide/acai-berries-health-benefits?page=2

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.