Home Sağlıklı Yaşam Diyet&Egzersiz Limonun bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış 16 yararı

Limonun bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış 16 yararı

0

Limon, hemen her mevsim ve her öğün soframızdan eksik etmediğimiz bir gıda. Flavonoidler, C vitamini ve lifler açısından zengin bir meyve.

Aslında  limonu sadece C vitamini ile ilişkilendirmek yanlış olur. Şekeri az, B6 vitamini, A vitamini, E vitamini, folat, niasin, tiamin, riboflavin ve pantotenik asit gibi vitaminlerden ;potasyum, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum ve fosfor gibi minerallere kadar her şeyi içerir.

Limonun kalp sağlığı, sindirim sistemi sağlığı ve kilo kontrolü üzerinde birçok faydaları mevcut.

İşte Limonun her biri bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış   yararları:

1.Bağışıklık sisteminizi destekler:

C vitamini, bağışıklık sistemimizin aktarma kabloları gibidir ve limon  gezegendeki en yoğun besinsel C vitamini kaynaklarından biridir. Genel olarak GDO’lu mısırlardan elde edilen C vitamininin sentetik şekli olan askorbik asitten farklı olarak – limon, vücudun faydalanabilmesi, hastalığın önlenmesi ve tedavisinde etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için gereken tüm  kofaktörleri içerir.

Limon suyu gibi yüksek asitli yiyeceklerin tüketilmesi midedeki asitli ortama katkıda bulunur.

Midedeki asitli ortam ise  bariyer işlevi görerek patojenlerin ayak basması ve hastalığa neden olmalarını engeller. Cleveland Clinic’e göre, fitonutrientler olarak bilinen limonun içindeki kimyasal maddeler, vücudun hastalıktan korunmasına yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahiptir.

2. Kalp sağlığını destekler.

Limon, potasyum içeriğinden dolayı kalp sorunları olan insanlar için yararlıdır. Hem zihin hem de vücuda sakinleştirici bir his sağladığı için yüksek tansiyon, baş dönmesi ve mide bulantısını kontrol eder. Beslenme ve Metabolizma Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre, günlük limon alımı ve yürüme (ortalama vücut hareketi) yüksek tansiyonu azaltmada etkili olmuştur. Başka bir çalışmada, çeşitli koroner kalp hastalıklarının önlenmesinde C vitamini açısından zengin gıdaların önemi vurgulanmaktadır.

Seul, Kore’de yapılan” Esansiyel hipertansiyonu olan hastalarda aromaterapinin otonom sinir sistemi, aort nabız dalga hızı ve aort augmentasyon indeksindeki değişikliklere etkisi” konulu bir çalışmada ise basitçe limonun sadece koklanmasının bile sistolik kan basıncını düşürdüğü bulundu.

3. Kilo kontrolüne ve zayıflamaya yardım eder.

Bir araştırma, limon suyundaki polifenollerin vücuttaki yağ birikimini baskılama gücüne sahip olduğunu buldu. Limon kabuğu polifenolleri diyete bağlı obezite, hiperlipidemi, hiperglisemi ve insülin direncini baskılamaktadır.

Hayvan çalışmaları, limon özü ve bitki bileşiklerinin kilo kaybına neden olabileceğini göstermektedir, ancak insanlarda etkileri bilinmemektedir.

4. Böbrek taşlarını önler:

Vücudun atık ürünleri böbreklerde kristalleşir ve birikirse böbrek taşları oluşur. Sitrik asit, idrar hacmini ve idrar pH’sini artırarak böbrek taşlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Günde sadece 1/2 su bardağı (125 ml) limon suyu içmek taş oluşumunu önlemeye yardımcı olacak kadar sitrik asit sağlayabilir .

Ayrıca bazı çalışmalar limonatanın hipositratürik nefrolitiazis de böbrek taşlarını çözebildiğini bulmuştur.

5. Kabızlığı önler:

2005 yılında yapılan bir çalışma Biberiye, Limon ve Nane  uçucu yağları kullanılarak karın bölgesine yapılan aromaterapi masajının yaşlılarda kabızlığın giderilmesine yardımcı olduğunu göstermiştir.

6. Ağız Kokusunu Önler:

2002 yılında Güney Kore’de yapılan bir çalışma seyreltilmiş çay ağacı, nane ve limon esansiyel yağ karışımı kullanılarak yapılan ağız bakımının, yoğun bakım ünitesi hastalarında kötü koku ve kükürt bileşiklerini azaltmada etkili bir yöntem olabileceğini göstermektedir.

Ayrıca, sıcak limon suyu nefes kokousunu azaltabilir. Sadece nefesi daha güzel hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda diş ağrısı ve diş eti iltihabını hafifletir. Ancak limon suyundaki sitrik asit diş minesini aşındırabilir, sabahları ılık limon suyundan sonra ağzınızı çalkalayın.

7. Kansızlığı önler.

Demir eksikliği anemisi oldukça yaygındır. Yediğiniz yiyeceklerden yeterince demir alınmadığı zaman oluşur.

Limon bir miktar demir içerir, ancak temel olarak bitkisel besinlerden demir emilimini artırarak kansızlığı önlerler.

Bağırsaklarınız, et, tavuk ve balıktan aldığınız demiri (hem demir olarak bilinir) çok kolay emerken, bitki kaynaklarından gelen demiri (hem dışı demir) bu kadar kolay ememez. Bitkisel gıdalarla birlikte birlikte, C vitamini ve sitrik asit tüketilerek bu emilim iyileştirilebilir.

Limon hem C vitamini hem de sitrik asit içerdiğinden, diyetinizden mümkün olduğunca fazla demir almanızı sağlayarak kansızlığa karşı koruma sağlayabilir.

8. Kanser Riskini azaltır.

Meyve ve sebzeler açısından zengin olan sağlıklı bir diyet, bazı kanserlerin önlenmesinde yardımcı olabilir.

Bazı gözlemsel çalışmalar, daha çok narenciye tüketenlerin kanser riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir.

Tüm narenciye gibi limon da, fizyolojik olarak önemli düzeylerde flavon içerir; Flavon alımının özefagus kanseri riski ile ters ilişkili olduğu bulunmuştur.

9.  Ağızdaki maya enfeksiyonlarını tedavi eder.

Limon suyu, HIV / AIDS hastalarında oral pamukçuk (oral kandida enfeksiyonu) tedavisinde terapötik değere sahiptir.

10. İnflamasyonu Azaltabilir:

Limon müsilajının in vivo ve in vitro anti-enflamatuar etkileri vardır.

Ayrıca düzenli olarak limonlu su içmek vücuttaki asitliği azaltır. Enflamasyonun ana nedenlerinden biri olan eklemlerinizdeki ürik asidi temizler.,,

11. Koleraya Karşı Koruyabilir:

Limon suyu koleraya neden olan patojen Vibrio cholerae mikrobunu öldürür.

12. Güçlü Bir Antioksidandır ve LDL Oksidasyonunu Önler:

Aşırı oksidatif stres yaşlanma, iltihaplanma ve çok çeşitli akut ve kronik sağlık koşullarını hızlandırmaya katkıda bulunan bir faktördürKalp hastalıklarının ana nedenlerinden biri, LDL kolesterolün okside olması atardamarların iç zarına zarar vermesidir. Limon güçlü bir antioksidandır ve LDL oksidasyonunu önleme yeteneğine sahiptir.

13. Stresi ve Depresyonu önler:

Limon yağı, nörotransmiterlerin modülasyonu yoluyla antidepresan benzeri, kaygı hafifletici (anksiyolitik) özelliğe sahiptir.

14. Cilt sağlığına faydalıdır.

Limon suyu içindeki C vitamini ve antioksidanlar kırışıklıkları ve lekeleri azaltır, toksinleri kandan temizleyerek cildin temiz kalmasına yardımcı olur.

Yeni Zelanda’da yapılan bir araştırma, daha yüksek C vitamini alımının kırışıklıklarla mücadeleye yardımcı olduğunu göstermiştir. C vitamini serbest radikal hasarlarıyla mücadele edebilecek bir besin olduğundan cildi koruyabilir. Bu, C vitamininin, cilt altındaki bağ dokusunu oluşturmaya yardımcı olan kollajen üzerindeki etkilerinden kaynaklanıyor olabilir.

Limon suyu güneş yanıklarının ağrılarını azaltmak için uygulanabilir ve arı sokması ağrılarını da hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca sivilce ve egzamaya iyi gelir.

15. Küçük Kanamaları Durdurur

Antiseptiktir ve pıhtılaşma özelliklerine sahiptir, bu nedenle küçük kanamaları durdurabilir. Küçük bir pamuk tampona limon suyu uygulayabilir ve burun kanamasını durdurmak için burnunuzun içine yerleştirebilirsiniz.

16. Ayak banyosu:

Limon aromatik ve antiseptik bir ajandır ve ayak rahatlaması için yararlıdır. Ilık suya bir miktar limon suyu ekleyin ve anında rahatlama ve kas gevşemesi için ayaklarınızı karışıma daldırın.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version