Her gün evinizde, iş yerinizde veya mahallenizde sizi çevreleyen şeyler ve kullanabileceğiniz kaynaklar sağlığınızı etkileyebilir. Yaşadığınız, çalıştığınız veya oynadığınız ortamlarda ne olduğunu her zaman seçemezsiniz. Ancak ortamlarınızı daha güvenli hale getirmek için küçük adımlar atmak ve potansiyel olarak zararlı maddelere maruz kalmanızı sınırlamak daha sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.

Günlük yaşamımızı kolaylaştıran birçok ürünün içinde, sağlığımıza zarar verebilecek toksinlerin bulunduğu gerçeğinin çoğumuzun farkında degılız. Populer medıkal olarak bır serı vıdeo ıle , evlerimizde yaygın olarak bulunan toksinlere dair bilgi sunarak, onların etkilerini en aza indirgemek ve siz ve aileniz için daha sağlıklı ve güvenli bir yaşam ortamı yaratmak için alabileceğiniz önlemleri keşfedeceğiz. Bu vıdeoları ızledıkten sonra bır cogunuzun daha sağlıklı  bır yasam ıcın hayata bakış acınızı degıstırecegınıZe emınız

Ise Evlerimizde Bulunan Yaygın Toksinlerı kısaca tanımlayarak başlayalım Evlerimizde yaygın olarak bulunan toksinleri bilmek, kendiniz ve sevdikleriniz için sağlığınızı korumaniza ve bilinçli seçimler yapmanıza yardımcı olur.

Plastik Ürünler ve Bisfenol A (BPA):

Gıda saklama kapları ve su şişeleri gibi birçok plastik ürün, BPA adı verilen bir kimyasal madde içerebilir. BPA, gıdalara ve içeceklere geçebilir ve hormonal dengeyi bozarak sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yapışmaz Tencere ve Perfluorokarbon Bileşikleri (PFC’ler):

Yapışmaz tencerelerde bulunan PFC’ler, ısıtıldığında zararlı gazlar yayabilir. PFC’ler, çeşitli sağlık sorunlarına ve çevresel endişelere yol açabilir.

Sentetik Koku Maddeleri:

Hava spreyleri, kokulu mumlar ve kişisel bakım ürünleri genellikle sentetik koku maddeleri içerir. Bu maddeler uçucu organik bileşikler (UOB’lar) yayabilir ve iç mekan hava kirliliğine ve solunum sorunlarına neden olabilir.

Ftalatlar:

Plastik ürünlerde yanı sıra losyonlar, şampuanlar ve kozmetik ürünler gibi kişisel bakım ürünlerinde bulunan ftalatlar, endokrin sistemi bozarak sağlık riskleri taşıyabilir.

Temizlik Ürünleri:

Geleneksel temizlik ürünleri, genellikle UOB’lar, amonyak ve klor içeren kimyasallar içerir. Bu kimyasallara uzun süre maruz kalmak solunum yolu ve cilt sorunlarına yol açabilir.

Evinize yaşamınızın buyuk cogunlugunu gecırdıgınız ısyerınıze ve cevresıne bir göz atın. Ev eşyalarınızın ve ürünlerinizin içinde ne olduğunu biliyor musunuz? Bazı kimyasallar vücudunuza çok fazla girerse sağlığınıza zarar verebilir. Potansiyel olarak zararlı maddelerin farkına varmak ve bunları ortadan kaldırmak sizin ve ailenizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.

Evınız ve ısyerınızde inşaat malzemeleri, pişirme kapları, temizlik ürünleri, duş perdeleri, mobilyalar, halı ve diğer yaygın eşyalarda  genellikle çok düşük seviyelerde maruz kalabileceğiniz bir dizi kimyasal var  Tüm kimyasallar zararlı değil Muhtemelen bu kımyasalların sadece  küçük bir alt kümesı zehirli

Çoğu zaman, bir kimyasalı zararlı hale getiren şey, maruz kaldığınız miktardır. “Güvenli” olan miktar her madde için değişir.

Bahsettıgımız kımyasallar ve rısklerı Ilk planda endişe verici olsa da, maruziyetinizi en aza indirmeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz birçok basit şey var.

Ornegın

Daha Güvenli Plastik Seçimi:

BPA içermeyen plastik veya cam kaplar tercih ederek gıda ve içecek saklama yöntemlerini güvenli hale getirebilirsiniz. Plastiklerde #1, #2, #4 veya #5 geri dönüşüm kodlarını arayarak daha güvenli olanları tercih edebilirsiniz.

Alternatif Tencere Seçimi:

PFC içerebilecek yapışmaz tencereler yerine paslanmaz çelik, dökme demir veya seramik tencere kullanmayı düşünebilirsiniz.

Sentetik Koku Maddelerinden Kaçının:

Koku içermeyen veya doğal kokulu ürünleri tercih edin. Zararlı UOB’lar içermeyen hoş kokular için uçucu yağlar kullanmayı düşünebilirsiniz.

Etiketleri Okuyun:

Kişisel bakım ürünlerinin etiketlerini ftalatsız seçenekler için kontrol edin. Doğal içeriklere sahip ve minimal katkı maddeleri içeren ürünleri tercih edin.

Kendi Temizlik Ürünlerinizi Yapın:

Sirke, karbonat ve limon gibi basit malzemelerle kendi temizlik ürünlerinizi yaparak zararlı kimyasallara maruziyeti azaltabilirsiniz.

İyi Havalandırma:

Doğru havalandırma, iç mekan kirleticilerini azaltmada önemlidir. Temizlik ürünleri kullanırken veya yemek yaparken pencereleri açarak ve egzoz fanlarını kullanarak temiz hava akışını sağlayabilirsiniz.

Bazen bir kimyasalın tehlikeli olduğu açıktır. Cildinize bir ev temizleyicisi döktüğünüzde kızarıklık olabilir. Veya tahriş edici dumanları soluduğunuzda öksürmeye başlayabilirsiniz. Bilinen sağlık risklerinden kaçınmak için, ev ürünlerinizin üzerindeki talimatları dikkatlice okuduğunuzdan ve tüm güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun.

Bazı toksik kimyasallar ani veya belirgin semptomlara neden olmaz. Örneğin kurşun , zehirli etkileriyle bilinir. Genel olarak, vücudunuzda ne kadar çok kurşun varsa, sağlık sorunları yaşama olasılığınız o kadar yüksektir. Kurşun, yüksek tansiyona, doğurganlık sorunlarına, kas ve eklem ağrılarına, hafıza ve konsantrasyon sorunlarına neden olabilir. Sonuç olarak, boyalarda, benzinde ve gıda için kullanılan teneke kutularda artık kurşuna izin verilmemektedir. Ancak kurşun, eski evlerde kullanılan kurşun bazlı boyalarda, ev tozunda ve kurşunlu borulardan pompalanan içme suyunda hala bulunabilir.

Küçük çocuklar kurşuna ve diğer birçok kimyasala karşı daha savunmasızdır. Çünkü vücutları ve beyinleri hala gelişmektedir. Çocuklar ayrıca yerde oynamak ve oyuncaklarını veya ellerini ağızlarına götürmek gibi normal çocukluk davranışlarından kaynaklanan toksinlere maruz kalabilirler.

Kimyasallar ürünlerimizden çıkıp havaya ve evdeki toza karışarak vücudunuza girebiliyorlar Yakın zamanda iç mekan tozunda yaygın olarak bulunan 45 farklı kimyasal keşfedildı. Tanımlanan kimyasalların çoğu ” endokrin bozucular ” adı verilen bir gruba aitler

Endokrin bozucular vücudunuza girdiğinde, vücudunuzun ürettiği doğal hormonları taklit edebiliyor veya bloke edebiliyorlar. Kanıtlar, endokrin bozucuların doğurganlığı azaltabileceğini, bazı kanserler için riski artırabileceğini veya başka zararlara neden olabileceğini düşündüruyor. Bu kimyasallar, insanlar rahimde maruz kaldıklarında veya hormonların vücudun organlarının ve beynin gelişimine rehberlik ettiği yaşamın ilk birkaç yılında maruz kaldıklarında en büyük sağlık risklerini oluşturuyorlar.

Endokrin bozulmasına neden olduğu düşünülen maddeler arasında belirli kokular, böcek ilaçları ve leke tutmaz kaplamalar bulunuyor.  ftalatlar  (THAL-atlar olarak telaffuz edilir),  PFC’ler  (veya perflorlu kimyasallar) ve  alev geciktiriciler dahil olmak üzere hormon bozulmasına bağlı çeşitli kimyasal sınıfların sağlık üzerindeki etkilerini incelenıyor

Ftalatlar, plastik, temizleyici ve koku yapımında kullanılan insan yapımı kimyasallardan oluşan bir aile. Tüm ftalatların %90 ila 95’i, esnek PVC üretimi için plastikleştirici olarak kullanılır. Plastikleştirilmiş PVC, mükemmel elektriksel yalıtım özelliklerine sahiptir ve teller ve kablolar için kılıf olarak yaygın şekilde kullanılır. Ftalatların insan sağlığı üzerindeki etkileri henüz tam olarak bilinmemekle birlikte Hayvanlarda, ftalat maruziyeti birçok üreme sağlığı ve gelişim sorunuyla ilişkilendirilmiş. Maruziyetinizi azaltmak için ürün etiketlerini okuyun ve ftalat içeren ürünleri kullanmaktan kaçının. 

Hepsi olmasa da bazı ftalat içeren ürünlerın etıketlerınde açıkça “ftalat içerir.” Ibaresını gorebılırsınız Ancak bazen ftalatlar veya DEHP gibi 3 veya 4 harfli bir kısaltma olarak listelenebilir. Eger kokulu bir temizleyici kullanirsaniz, “koku”nun bir parçası olarak eklendıgı gerekcesıyle bazen etiketinde özellikle ftalatlar belirtilmese de, muhtemelen içinde biraz ftalat vardır. Kokusuz urunlerı tercıh etmek rıskı azaltacaktır

 PFC’ler  (veya perflorlu kimyasallar)  günlük ürünleri lekelere, grese ve suya karşı daha dayanıklı hale getirmek için yaygın olarak kullanılır. Yapışmaz pişirme kaplarında, leke tutmaz kanepelerde ve halılarda ve su geçirmez giysi ve şiltelerde bulunabilirler. Hayvan çalışmalarında, bazı PFC’ler normal hormon aktivitesini bozar, bağışıklık sistemi fonksiyonunu azaltır veya gelişimsel sorunlara neden olur. Bazı kanıtlar, belirli PFC’lerin düşük doğum ağırlığı, obezite  testis ve böbrek kanserleriyle olası bağları ile insan sağlığını da etkileyebileceğini düşündürmektedir.

Teflon yapmak için kullanılanlar gibi belirli PFC’ler ABD’de aşamalı olarak kullanımdan kaldırılıyor. Ancak yapışmaz tavalar gibi bazı eski ev eşyaları hala bunları içerebilir. Çürümüş ve yıpranmış eski bir yapışmaz tavanız varsa, onu değiştirmeyi deneyin.

Yangını yavaşlatmak veya önlemek için malzemelere alev geciktiriciler eklenir veya uygulanır. Ancak artan sayıda kanıt, bu kimyasalların birçoğunu hayvanlar ve insanlar üzerindeki olumsuz sağlık etkileriyle ilişkilendiriyor. Alev geciktiriciler köpük, döşeme, şilteler, halılar, perdeler ve kumaş panjurlarda bulunabilir. Alev geciktirici kullanımı son yıllarda azalmaktadır. Ancak bu kimyasallar hala bazı ürünlerde bulunmaktadır. Özellikle çocuklar için yeni ürünler alırken poliüretan köpük yerine içi pamuk, polyester veya yünle doldurulmuş mobilyalar almaya çalışın.

Bu vıdeo ılgınızı cektıyse Bazı yararlı ipuçları için lütfen bundan sonra yayınlayacağımız vıdeoları da takıp edın Satın aldığınız ürünlerde neler olduğunu öğrenin ve bilinçli kararlar verin böylece evinizdeki riskli kimyasallardan kurtulmak için adımlar atabilirsiniz. 

  .

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.