Oxford Üniversitesinde yapılan yeni bir  araştırmaya göre, dünyada doğan ikizlerin sayısı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Şu anda her yıl dünyaya gelen ikiz sayısı 1,6 milyona ulaştı.

Oxford Üniversitesi’nden Christiaan Monden ve meslektaşlarının, 1980’den 2015’e kadar 165 ülkeden mevcut verileri toplayarak yaptığı araştırmada  Küresel ikiz doğum oranı 1980’lerden bu yana üçte bir artarak 1000 doğumda 9’dan 1000’de 12’ye yükseldi. Artık  her 42 bebekten biri ikiz olarak doğuyor.

ikiz

Profesör Monden’e göre, “Dünyadaki ikizlerin sayısı şu anda rekor seviyede. Kadınlar daha geç çocuk sahibi oluyor ve doğurganlık tedavisi daha yaygın ve popüler hale geliyor. Ve İnvitro fertilizasyon ve yumurtlama stimülasyonu gibi tekniklerle  daha yüksek sayıda çoklu doğum oluşuyor ve  nispeten daha yaşlı annelerin ikiz bebeklere sahip olma olasılığı artıyor. “

Çalışma, Kuzey Amerika ve Asya’daki birçok Avrupa ülkesinde ikiz doğum oranlarında büyük artışlar olduğunu ortaya koydu. Ancak tüm ikiz doğumlarının % 80’i şu anda Afrika ve Asya’da, Afrika en yüksek ikiz doğum oranlarına sahip.

Bu büyük artış, doğurganlık tedavilerini kullanan kadın sayısının artışıyla tetiklendi. Bu eğilim, 1970’lerde dünyanın daha zengin bölgelerinde başladı, 1980’lerde ve 90’larda Asya ve Latin Amerika’daki yükselen ekonomilere yayıldı ve 2000’den itibaren Güney Asya ve Afrika’da daha müreffeh nüfusa ulaştı.

Kaynak:

https://www.ox.ac.uk/news/2021-03-12-twin-peaks-record-international-number-twin-births

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.