İki yaşındaki çocukların ağız mikrobiyotası çocuğun gelecekte obez olup olmayacağına dair ipuçları sunuyor.

Penn State üniversitesinde 226 çocuk ve ailesiyle yapılan bir araştırmaya göre çocuğun gelecekte obez olup olmayacağı 2 yaşında belli oluyor. Araştırmaya göre erken çocukluk dönemindeki büyüme eğrileri, iki yaşındaki çocukların ağız mikrobiyotası (oral bakteri bileşimi) ile ilgili. Sonuçları açıklayan bir çalışma, 19 Eylül’de  Scientific Reports dergisinde yayınlandı.

obezite

Makalenin kıdemli yazarı Penn State Biyoloji Bölümü’nden  Profesör Kateryna Makova “Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üç çocuktan biri aşırı kilolu ya da obezdir. Küçük çocuklarda obezitenin erken belirtilerini bulabilirsek, ebeveynlerin ve doktorların önleyici tedbirler almasına yardımcı olabiliriz.” diyor.

Obezitede mikrobiyotanın rolü:

İnsan sindirim sistemi,  sindirimi kolaylaştıran ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan yararlı bakteriler de dahil olmak üzere çeşitli mikroorganizmalarla doludur. Bu “mikrobiyota” kişinin diyetindeki değişikliklere bağlı olarak değişir ve bireyler arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Bağırsak mikrobiyotasındaki varyasyon, bazı erişkinlerde ve ergenlerde obeziteyle ilişkilendirilmiştir, ancak bu çalışmadan önce çocuklarda oral mikrobiyota ve kilo artışı arasındaki potansiyel ilişki araştırılmamıştır.

Penn State’de biyolojide doktora sonrası araştırmacısı olan  makalenin ilk yazarı  Sarah Craig, “Oral mikrobiyota genellikle periodontal hastalık ile ilişkili olarak incelenir  ve periodontal hastalıklar bazı durumlarda obeziteyle ilişkilidir.Burada, oral mikrobiyota ve çocuk kilo alımı arasındaki potansiyel  ilişkileri araştırdık. Çocuğun iki yaşında aşırı kilolu olup olmadığına dikkat çekmek yerine, doğumdan sonraki ilk iki yılda büyüme eğrilerini kullandık, bu da çocuğun nasıl büyüdüğüne dair daha eksiksiz bir resim sunuyor. Bu yaklaşım, bu tür bir çalışma için son derece yenilikçi ve ilişkileri tespit etmek için daha fazla istatistiksel güç veriyor.” diyor.

Çalışmanın sonuçları

Çalışmaya katılan 226 çocuk arasında, çocukluk obezitesi için güçlü bir risk faktörü olarak hızlı  kilo alanlarda oral mikrobiyota daha az çeşitlilik gösteriyordu. Yani daha az sayıda bakteri grubu içeriyordu. Bu çocuklar ayrıca insan mikrobiyotasında bulunan en yaygın iki bakteri grubundan biri olan Bacteroidet’lere oranla daha yüksek Firmicutes oranına sahipti.

Craig, “Sağlıklı bir insanın genellikle bağırsak mikrobiyotalarında çok sayıda farklı bakterisi vardır. Bu yüksek çeşitlilik, enflamasyona veya zararlı bakterilere karşı korunmaya yardımcı olur. Diyet veya çevreye yönelik değişiklikler karşısında sindirimin stabilitesi için önemlidir. Ayrıca, normal sağlıklı şartlar altında en iyi şekilde çalışma eğilimi gösteren bu iki bakteri grubu  Firmicutes ve Bacteroidetes’in belirli bir dengesi vardır. Bu dengenin bozulması, sindirimde düzensizliğe yol açabilir. ”

Bağırsak mikrobiyotasında daha yüksek Firmicutes , daha düşük Bacteroidetes oranı bazen obez erişkinlerin ve ergenlerin bir özelliği olarak görülmektedir. Bununla birlikte, araştırmacılar iki yaşındakilerin bağırsak mikrobiyotalarında bu ölçümlerden herhangi biri ile kilo alımı ile ilgili bir ilişki görmemiştir. Bu da bağırsak mikrobiyotasının iki yaşında henüz tamamlanmadığını ve hala birçok değişiklik geçirebileceğini düşündürmektedir.

Oral mikrobiyota testi

Makova, “Çocukların mikrobiyotalarında genellikle erken çocukluk döneminde ortaya çıkan dramatik değişiklikler var. Sonuçlarımız,obezite  belirtilerinin oral  mikrobiyotalarda  bağırsak mikrobiyotalarına göre daha önceden oluşabileceğini göstermektedir. Bunu, Pennsylvania dışındaki diğer çocuk gruplarında doğrulayabilirsek, obezite geliştirme riski taşıyan çocukları belirlemek için klinik bakımda kullanılabilecek bir oral mikrobiyota testi geliştirebiliriz. Bu özellikle heyecan verici, çünkü oral örnekler dışkı örneklerinden daha kolay elde edilebilir. ” diyor.

İlginç bir şekilde, çocuklarda kilo alımı, annelerinin oral mikrobiyotalarının çeşitliliği ile de ilgili. Bunun sebebi, annenin ve çocuğun benzer bir mikrobiyota sahip olmaya genetik yatkınlığı ya da anne ve çocuğun benzer bir diyete ve çevreye sahip olması olabilir.

Makova “Bunun,  diyetin paylaşılması veya genetik gibi basit bir açıklaması olabilir, ama aynı zamanda obezite ile ilgili de olabilir. Henüz kesin olarak bilmiyoruz, ancak erken çocukluk döneminde kilo alma dinamiğine bağlı bir oral mikrobiyom imzası varsa, bunu anlamak için belirli bir aciliyetimiz var. Şimdi, spesifik bakteri türlerinin kilo alımını ve obezite riskini etkileyip etkilemediğini görmek için, hem annelerde hem de çocuklarda, daha büyük taksonomik bakteri grupları yerine belirli bakteri türlerine bakmak için ek teknikler kullanıyoruz. ” diyor.

Kaynak: Penn State, news release, Sept. 19, 2018

 

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.