Bugüne kadar birçok defa kilo vermek için diyet yaptınız ama başaramadınız; peki kilo veremememizin  nedenleri hakkında hiç düşündünüz mü? Kilo vermek için elinizden gelen her şeyi yaptınız, hatta hiçbir şey yemediniz ama yinede kilo veremediniz! Bazı denemelerinizde ise istediniz kiloya kadar düştünüz fakat daha fazla kiloyu geri mi aldınız?

Bu olaylar birçok insanın başından geçmektedir. Çünkü günümüzde insanlar fiziksel özelliklerine fazlası ile önem vermektedir. Hatta bazı insanlar istedikleri dış görünüme sahip olamadıklarında psikolojileri bile bozulabilmekte ve diğer insanlara göre daha çekingen ve içe kapanık olmaktadırlar. Bunun içinde tek çare olarak bir an önce kilo vermeyi denerler ve genelde başarısız olurlar. Başarılı olan bireyler ise çok kısa bir süre içerisinde verdikleri kiloları aynen geri almaktadırlar.

Fazla kilolu olan bireylerde birçok problem baş göstermektedir. Bunların başında şeker hastalığı görünmektedir. Ayrıca kan trigliserit, LDL düzeyleri de bu bireylerde istenilen seviyenin üstündedir. Bu değerlerin yüksek çıkması, kişinin kalp hastalığına yakalanma riskinin artması anlamına gelmektedir.

Fazla kilolularda genelde çekingen olmaları nedeni ile sosyal aktivitelere katılma düzeyleri ve fiziksel aktivite yapma düzeyleri de düşüktür. Vücutlarının uygun olmamasından dolayı biraz fiziksel aktivite yapmaya çalışsalar, çok çabuk yorulurlar ve o noktadan sonra tekrar fiziksel aktivite yapma cesaretleri kırılır. İşte bu noktada vazgeçmek onları çok daha umutsuzluğa sevk eder.

İşte yapmanız gerekenler?

—Psikolojinizi ayarlayarak işe başlamalısınız. Hazır olmadan başlanılan işler her zaman yarım kalır. Bunun için psikologdan da yardım alabilirsiniz.

—Diyete başlamak sigarayı bırakmak gibi bir anda olmaz. Yani sigarayı bir anda bırakabilirsiniz ama aldığınız besinleri bir anda keserseniz bunun sizin için faydası yerine zararı olur.

—Aldığınız besinleri ilk önce sınıflandırmalısınız. Sınıflandırmada göz önünde bulundurmanız gereken nokta sizin en sevdiğiniz besinler ve en çok tükettiğiniz besinler olmalı.

—Tükettiğiniz besinlerden boş kalorisi olan besinleri (kola, gazoz, çikolata, tatlılar vs…) tüketimini azaltmalısınız. Unutmayın bu besinleri bir anda bırakmak sizin için çok daha zor olacaktır. Bu besinleri fazla tüketiyorsanız tüketimini her geçen gün azaltın.

—Kilo adına hep ekmek suçlu görülür. Bu düşünceyi kafanızdan çıkartın. Ekmek dışındaki besinlerinde kalorisi vardır ve birçok besindeki kalori ekmeğin sahip olduğundan çok daha fazladır.

baskül
—Mümkün olduğunca yağlardan uzak durun, ama bu yemekleri yağsız yapmak veya salataya yağ koymamanız anlamına gelmemektedir. Kahvaltı da yağ tüketmeyin, yağlı ekmekten kaçının ve tükettiğiniz her hazır besinin içerisindeki yağ miktarını iyi analiz edin. Genelde bireyler bize “ben yağ tüketmiyorum” demesine rağmen aldığı hazır besinlerdeki yağ oranını hep göz ardı ederler.

—En basit yapacağınız işlem çayınıza şeker atmamakla başlayabilirsiniz. Ben yapamam demek çözüm değil. İnanın ve başardığınızı kendi gözlerinizle görün.

—Dışarıda yemek yemek hepimiz için bir zorunluluk ve bu noktada bireyler gerçek anlamda tıkanmakta. Ne yapacağınızı önceden planlamanız demek sizin dışarıda da sağlıklı beslenmenizi sağlayacaktır.

—İşte en büyük problemleriniz ATIŞTIRMAK. Hepimiz yoğun tempodan dolayı bazen yemek yemeyi unutuyoruz veya zaman almaması açısından hızlı bir şekilde atıştırıyoruz. Bu toplumumuz açısından bir alışkanlık haline gelmesi bizim için dezavantaj ama bunu kişisel olarak değiştirmek yine sizin elinizde.

—Akşam yemeklerinizi karın doyurmak için değil, zevk almak için yapın. Unutmayın yemek yemek sadece karın doyurmak değil aynı zamanda bir sanattır. Ailenizle sohbet edin ve yemekleri yavaş tüketin. Yemek yerken konuşmayın

—Fiziksel aktivite kilo vermek için kullanılan bir araç olmak yerine sağlığınızı koruyan bir yöntem olmalı. Yürüyüş yapın ve bunu sık sık tekrarlayın. Ailenizden bir bireyi ikna edin ve onunla beraber yürüyün. Eğer istemiyorlarsa size eşlik edecek bir mp3 çalar veya radyo sıkılmanızı önleyecektir. Sağlıklı günler sizlerle olsun…

Soru ve Önerileriniz için dytserkantutar@gmail.com e-mail adresine sorularınızı sorabilirsiniz.

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.