Diğer Adları: Alıç , akdiken, kuşyemişi,alış, ekşi muşmula, aloş, kocakarı yemişi, geyik dikeni, kızlar yemişi, yemişen

Latince Adı: Crataegus Oxyacantha, Crataegus Monogyna

İngilizce Adı: Hawthorne

Familya: Rosaceae

Yabani olarak derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda ya da dağlık çevrelerde rastlanabilen, dikenli, kışın yapraklarını döken ağaç ya da ağaçcık türü bir bitkidir. 9 metreye kadar uzayabileceği gibi çalı şeklinde de kalabilir. Parlak yeşil yaprakları vardır. Nisan-haziran aylarında öbek öbek beyaz çiçekler açar.Sonbaharda ise kırmızı yuvarlak,tatlımsı ve kokusuz meyveler verir. Pazarlarda yenmek üzere ipe dizilmiş şekilde satılırlar.Kuzey Amerika, Asya, Avrupa ve Türkiye gibi kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde yetişir ve 100’e yakın türü mevcuttur.

Alıç Kullanılan Bölümü:

 Çiçekleri, kabukları, meyveleri, yaprakları

Alıç Özellikleri:

İçeriğindeki güçlü antioksidan etkili flavonoid ve OPC bileşikleri ile bilinen en iyi doğal kalp-damar destekleyicilerinden biridir.Özellikle Avrupa’da konjestif kalp bozukluklarında güvenli ve etkili bir şekilde kullanılmaktadır.kan dolaşımını sağlayan damarları genişletir, kalbin pompalama özelliğini geliştirir.Bu tür diğer ilaçların aksine ritim bozukluklarına sebep olmaz, ritmi düzenler.

Kalp damarlarını serbest radikal hasarından koruma ve kılcal damar güçlendirici etkinin dışında vasküler kasların gevşemesini ve kalbe giden kan damarların genişlemesini sağlayarak yüksek kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kalbe bu yolla daha fazla kan ve oksijen ulaşmasına , kalp kasının güçlenmesine ve kalp hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı olur.

Dolaşımı güçlendirici etkisiyle özellikle bacaklarda oluşan ödemin giderilmesine yönelik kullanımı da vardır.

Koroner ve miyokardial dolaşımnı artırmada

Kalp yetmezliğnde ve aritmilerde

Kan damarlarının korunmasında etkilidir.

Ayrıca hafıza güçlendirmek için, uykusuzluk, ishal ve idraryolu hastalıklarında da kullanımı vardır.

Kullanım şekli ve dozu: Piyasada 100 kapsüllük şişelerde satılan preperatları mevcuttur.Günde 1-3 kapsül, yemeklerden önce veya sonra alınabilir

Ayrıca:

4 bardak kaynar suya 5 kahve kaşığı yaprak konularak 15 dakika demlendirilir ve süzüldükten sonra günde 2-3 bardak içilebilir.

Yarım bardak suya 1 çay kaşığı meyve konulur.20dakika kaynatıp süzüldükten sonra 3 çay kaşığı bal ilave edilerek sabah akşam birer bardak içilir.

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.