Gebelikte Cilt Değişiklikleri en sıklıkla karın çatlakları ile kendini gösterir. Gebelikte karın çatlakları kadınların % 90’nında görülmektedir. Ancak bunların büyük bir bölümünde çok az çatlak görülmekte ve estetik olarak önemli bir değişiliğe neden olmamaktadır.

Ancak bazı kadınlarda ciddi düzeyde karın çatlakları görülebilmekte ve hastayı estetik olarak rahatsız edebilmektedir. Çatlakların oluşup oluşmaması hastanın cilt ve ciltaltı dokusunun yapısına bağlıdır ve önlenmesi konusunda etkin bir tedavi bulunmamaktadır. Doğum öncesi veya gebelik öncesi eksersizler ve gebelik sırasında E vitamini veya alfa hidroksi asit içeren losyonların kullanılması çatlakları azaltabilir, ancak bu kremlerin etkinliği bilimsel açıdan kanıtlanmamıştır.

Gebelik Maskesi

Yüzde koyu renkli lekelerin oluşması gebelik maskesi veya kloazma olarak adlandırılmaktadır. Bu lekelere daha çok alın ve yanaklar üzerinde oluşmaktadır. Bu lekelerin nedeni gebelikteki bazı hormonların yükselmesi sonucunda o bölgedeki ciltte görülen renk artışıdır. Gebelerin %50’sinde görülür, ancak genellikle hafiftir. Gebelik maskesinin önlenmesi için en az 15 koruma faktörlü bir güneş kreminin kullanımı yararlı olabilir. Ayrıca güneşten korunmak için şapka takılabilir.

Cilt Parlaklığı

Gebelik sırasında kan yapımındaki artışa bağlı olarak ve bu yüzün daha kırmızı ve canlı görünmesine neden olur. Ayrıca vücuttaki yağ bezlerinin salgısının artmasına bağlı olarak yüz daha parlak hale gelir. Bunun önlenmesi için cildin yağlanmasını önleyen sabunlar dışında yapılabilecek çok fazla bir şey yoktur.

Akne

Gebelik sırasında daha önce sivilceleri olan hastaların bir bölümünde bu sivilcelerde artış görülürken, bir bölümünde ise sivilceler ortadan kaybolabilir. Yağ bezlerinin salgılarında görülen artış sivilcelerde de bir artışa neden olabilir. Önlem olarak yüzün duru, kokusuz bir sabunla yıkanması, daha sonra yağların temizlenmesi ve yağsız bir nemlendirici kullanılması önerilmektedir.

Varisler

Gebelik sırasında kan volümünün artması ve rahimdeki büyümenin damarlara baskısı sonucunda dolaşımı yavaşlatması varis oluşumuna veya varolan varislerde artışa neden olabilir. Önleyici tedbirler arasında uzun süre ayakta kalınmaması, yürüyüş, otururken ayakların yüksekte tutulması, varis çoraplarının giyilmesi, yeterli miktarda vitamin C alınması, günde en az yarım saat ayakların baş seviyesinden daha yüksekte tutulması ve aşırı kilo alımından kaçınılması sayılabilir.

Karında kuruluk ve kaşıntı

Karındaki büyümeye bağlı olarak cilt ve cilaltı dokusunda gerilme olur ve bu ciltte kaşıntı ve kurumaya neden olur. Eğer bu yakınmalar gebeliğin son dönemlerinde görülürse gebeliğe bağlı safra akımında bozulma gibi değişik nedenlere bağlı olabilir. Bu nedenle öncellikle karaciğer testleri yapılmalıdır.

Karındaki kaşıntı ve kuruluğun azaltılması için nemlendirici kremler kullanılmalı ve kaşıntıyı önleyen losyonlar kullanılmalıdır. Ayrıca sık ılık banyo hastanın rahatlamasına yardımcı olabilir.

Linear Nigra

Gebelerde karnın ortasında kahverengi bir çizgi oluşur ve buna Linear nigra adı verilmektedir. Nedeni belli olmamakla birlikte hormonal değişikliklere bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu konuda yapılabilecek bir şey yoktur ve bu çizgi doğum sonrasında kaybolmaktadır.

Deri katlantıları

Gebelik sırasında özellikle kolların altında ve meme altlarında et beni adı verilen cilt kabartıları oluşabilir. Bunlar gebelik sırasında çoğunlukla kaybolur. Ancak kaybolmayan hastalarda estetik açıdan alınması gerekebilir. Ayrıca ciltte çil artışı, ben oluşumu, meme uçlarında koyulaşma görülebilir. Bu konuda da yapılabilecek etkin bir tedavi bulunmamaktadır. Gebelikte yine hormon değişikliklerine bağlı olarak ciltte ince toplar damarlarda belirginleşme görülebilir. Bu tip damar benleri daha çok yüz, boyun, göğüs üst bölmü ve kollarda görülmektedir.

Doç. Dr. Ramazan MERCAN

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.