Vitamin H veya Biotin olarak da adlandırılan B7 vitamini bazı gıda maddelerinde küçük miktarlarda bulunan suda çözünen bir vitamindir.

Biotin yağ, karbonhidrat ve protein metabolizması için önemlidir. Vücutta yağların ve şekerin işlenmesine yardımcı olur ve yağ üretiminde önemli rol oynar.

Vitamin B7 (Biotin)in Faydaları

Biotin, kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Sağlıklı bir cilt, saç ve tırnaklar için önemli bir vitamindir. Enerji üretimi ve sağlıklı bir sinir sistemi için gerekli olan yağ asidi metabolizmasında rol oynar.

Vitamin B7 (Biotin) Yetersizliği

vitamin b7

Eksiklikleri nadiren oluşur. Gebelik, uzun süreli tüple beslenme, yetersiz beslenme ve hızlı kilo kaybı eksikliğe neden olabilir.  Biotin yaygın olarak gıdalarla alınır ve küçük bir miktar da bağırsaklarda bakteriler tarafından sentezlenebilir. Ancak, çiğ yumurta beyazında da bulunan avidin denilen bir madde Biotini bağlar ve vücudumuz tarafından emilimini engeller. Birkaç ay boyunca günde 2 veya daha fazla pişmemiş yumurta akı yemek ciddi biotin eksikliğine neden olur.

Eksiklik belirtileri şunlardır:
• saç dökülmesi
• kırılgan tırnaklar
• konjonktivit
• depresyon
• dermatit
• yorgunluk
• bebeklerde deri döküntüsü (seboreik dermatit)
• halüsinasyonlar
• iştah kaybı
• kas ağrısı
• bulantı
• nörolojik semptomlar
• zayıflık

Biotin eksikliğinin saptanması için iyi bir laboratuar testi mevcut değildir. Bu nedenle biotin eksikliği genellikle ortaya çıkan semptomlarla belirlenir: Gözler, burun ve ağız çevresinde kırmızı pullu döküntü, saç incelmesi (ve sıklıkla saç renginin kaybı) gibi belirtiler ile tanımlanır. Depresyon, bitkinlik, halüsinasyonlar, ve kol ve bacaklarda karıncalanma gibi sinir sistemi belirtileri de ortaya çıkabilir. Diyabetin biotin eksikliğine neden olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Sigara içilmesi de hafif biotin eksikliğine neden olabilir.

Biotin preperatları ne kadar etkilidir?

• Biotin eksikliği Tedavisi ve önlenmesi : Saç incelmesi(genellikle saç rengi kaybı ile birlikte) , gözler, burun ve ağız çevresinde kırmızı pullu döküntüler gibi biotin eksikliği belirtileri; depresyon, halsizlik, halüsinasyonlar, ve kol ve bacaklarda karıncalanma gibi diğer belirtilerde etkinliği olasıdır.
• Bebeklerde deri döküntüsü (seboreik dermatit) için muhtemelen etkisizdir.
• Saç dökülmesi. Biotin çinko ile bir arada ağızdan alındığında saç dökülmesini azaltılabileceğine dair ön kanıtlar vardır.
• Diyabet. Tek başına Biotin tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini etkilemez.Ancak, biotin ve krom kombinasyonunun reçeteli ilaçlarla kontrolu yeterince sağlanamayan diyabet hastalarında, kan şekerini düşürdüğüne dair bazı kanıtlar vardır.
• Diyabetik sinir ağrısı. Biotinin diyabetli kişilerde sinir ağrılarını azaltabildiğine dair bazı kanıtlar vardır.
• Kırılgan tırnaklar.Biotin kırılgan tırnakları olan kişilerde el ve ayak tırnakları kalınlığını artırabilir.

Biotin kullanmak güvenlimidir?

Tavsiye edilen dozajlarda kullanıldığında Biotin iyi tolere edilir.

Özel önlemler ve uyarılar:

Gebelik ve emzirme: Gebelik ve emzirme döneminde önerilen miktarlarda kullanıldığında Biotin MUHTEMELEN GÜVENLİdir.

Böbrek diyalizi: Böbrek diyalizine giren hastalar için ekstra biotin gerekebilir.Doktorunuza danışınız.

Biotinin herhangi bir ilaç ile etkileşimi bilinmemektedir. Eğer herhangi bir ilaç alıyorsanız bu ürünü kullanmadan önce,bir profesyonel sağlık personeline danışınız.

Kullanılması gereken miktarlar nelerdir?

Biyotinin uygun dozu kullanıcının yaşı, sağlık ve diğer bazı koşullar gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Şu anda uygun kullanım doz aralığını belirlemek için yeterli bilimsel bilgi yoktur. Doğal ürünler her zaman mutlaka güvenli değildir ve dozlarda önemli olabilir unutmayın. Ürün etiketleri ile ilgili yönergeleri izleyin ve kullanmadan önce eczacınıza veya doktorunuza veya diğer sağlık uzmanına danışın emin olun.

Biotin için diyetlerle alınması gereken miktar (RecommendedDietary Allowances –RDA- ) henüz belirlenmemiştir. Ancak RDA’yı kesin olarak söylemeye yetecek kadar bilimsel kanıt olmadığı zaman kullanılan Yeterli Miktarda Alım (Adequate Intakes -AI- = Belirli bir yaş ve cinsiyete ait bireylerde, yeterli seviyeyi oluşturabilmek için alınması gereken miktar olarak açıklanabilir) miktarlarından bahsedebiliriz:

 

0-12 ay bebekler için 7 mcg,

1-3 yaş çocuklar için 8 mcg ,

4-8 yaş çocuklar için 12 mcg,

9-13 yaş çocuklar için 20 mcg,

14-18 yaş ergenler için 25 mcg,

18 yaş üzeri yetişkinler ve hamile kadınlar için 30 mcg

ve emziren kadınlar için 35 mcg dir.

Vitamin B7 (Biotin) içeren gıdalar:

1. Pazı – Biotin açısından en zengin besindir. Ayrıca iyi bir antioksidan ve diyet dengeleyicisidir.
2. Havuç – Havuç hem iyi bir biotin kaynağı, hem de göz sağlığına yardımcı olan bir beta-karoten kaynağıdır.
3. Badem, Ceviz ve Diğer Kuruyemişler – hem iyi bir biotin hem de iyi bir protein kaynağıdır.
4. Tavuk Yumurtası – Her ne kadar çiğ yenilen yumurta beyazı biotin emilimini azaltıyorsa da aslında yumurta iyi bir biotin kaynağıdır.
5. Keçi Sütü ve İnek Sütü – Kalsiyum ve diğer sağlıklı öğelere ek olarak, iyi bir biotin kaynağıdır.
6. Karpuz çilek ve ahududu gibi meyveler ile önemli miktarda biyotin alabilirsiniz.
7. Halibut ( kalkan benzeri bir balık ) büyük miktarlarda biyotin içerir.
8. Soğan, salatalık ve karnabahar gibi sebzeler de biotin içerir.
9. Bira mayası
10. Böbrek – Karaciğer
11. Mantar
12. Yer fıstığı

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.