hasan yüksel

 Mide ile yemek borusu arasında normal sağlıklı durumalarda da reflü nün var olabileceğini daha önceki bölümlerde belirtmiştik. 

Mide ile yemek borusu arasında normal sağlıklı durumalarda da reflünün var olabileceğini daha önceki bölümlerde belirtmiştik. Çünki yutulan lokma veya tükrüğün mideye geçisi esnasında KÖS (anlamı için ilk bölüme bakınız) açılır ve bu sırada özellikle dolu bir mide yada mide üst kısmında sekresyon varsa bir miktar yemek borusuna geçiş olur.

Ama bunun miktarı az ve süresi kısadır. Yemek borusu bunu kasılarak mideye atar ve kendini temizler. Ancak buradaki KÖS in çalışmasını bozacak yapısal neden yada fonksiyonu bozacak bir ilaç, besin vs kullanımı varsa temizleme uzun yada yetersiz olur. Süre uzun olursa reflü içeriği yemek borusunun ilk başlangıç kısma (orafarenks) ve üst solunum yoluna oradan da gırtlak ve bronşlara kadar gider. Bu gidiş esnasında asit ve sindirici enzim içeren reflü içeriği önce yemek borusunun son derece zayıf, dirençsiz olan yüzeyini (mukozasını) dejenere eder. Yüzey (mukoza) harap olunca altındaki sinir uçları açığa çıkar ve bu da midenin hemen üstünde yanma vb bulgulara neden olur. Komşu organ olan kalp önünde de yanma olabilir ve bu kalp ağırısı ile karşabilir. Tam mide çıkışı yanai dışarıdan KÖS e uyan yerde en çok dejenerasyon ve yangı görülür. Bu yangı nedeniyle lan şişlik KÖS ün kapanmasını daha bozar. Bu yangı uzun sürerse bu önemli noktavi bölge (KÖS) daha yukarı kaymasına neden olur. Bu KÖS ün kapanmasını daha da engeller. Daha yukarı bölgelere giden reflü içeriği hangi bölgede yangı oluşturusa orada bulgulara neden olur.

Her çocuğun reflüye ait klinik bulguları farklılık gösterebilir.

Ancak ilginçtir ki her reflü olan çocukda reflü içeriği aynı olsa da aynı yangısal değişiklikler görülmeyebilir. Hatta bir çocukda yemek borusunda yangı, diğer çocukda yutak ve bir diğer çocukda yalnızca bronşlarda olabilir. Bunun nedeni her çocuğun genetik yapıdaki farklılıktan dolayı yemek borusu ve yemek borusuna olan kaçağın etkileyeceği yüzeylerin (boğaz, gırtlak, bronş…) direnci ve duyarlılığındaki değişik özellikleridir. Bu nedenle her çocuğun reflüye ait klinik bulguları farklılık gösterebilir. Hatta reflü olmasına rağmen bulgular yani hastalık tabi “reflü hastalığı” olmayabilir.

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.