Bel ağrısı nedenleri nelerdir?

İnsanlar yaşlandıkça , kemik gücü , kas elastikiyeti ve tonusu azalma eğilimindedir. Diskler sıvı içeriğini ve esnekliğini kaybetmeye başlar ve omurlar arasında gördüğü yastık görevi ve omurgaya verdiği destek azalır. Çoğu akut bel ağrısı sırt omurlarının travmalarına veya artrit gibi hastalıklara bağlı olarak gelişir.

Bir spor yaralanması, bahçe veya ev uğraşı, trafik kazası, ani sarsıntılar gibi omurlar ve yumuşak doku travmaları akut bel ağrısı yapan sebeplerdir. Omurga aşırı gergin veya baskı altında ise disklerde yırtılma veya fıtıklaşma oluşabilir.(Bel fıtığı, disk hernisi veya disk yırtılması) Bu yırtılma veya fıtıklaşma omurilikten çıkan ve vücudun hareketlerini kontrol eden veya beyinden vücuda gönderilen sinyalleri taşıyan sinirler üzerine baskı yapabilir. Bu baskı sonucu sıkışan veya tahriş olan sinirler ağrıya  neden olur.

Bel ağrısı sinir veya kas irritasyonlarının veya kemik lezyonlarının yansıması olabilir . Çoğu zaman sırt yaralanma veya travmalarını izler, ancak artrit ya da disk hastalığı , osteoporoz veya diğer kemik hastalıkları , viral enfeksiyonlar , eklem ve disk irritasyonları ya da omurgada doğumsal anormallikler gibi dejeneratif koşullar da bel ağrılarına neden olabilir . Obezite , sigara, hamilelik esnasında kilo alımı , stres, gerçekleştirilen faaliyet için uygun olma ağrıya neden olabilir. Ayrıca bel travmaları sonrasında oluşan iyileşme dokusu normal dokunun esnekliği ve gücüne sahip değildir ve tekrarlayan travmalar daha ciddi hasarlara neden olabilir.

Diğer Nedenler

Bazen bel ağrısı daha ciddi bir sağlık sorununun göstergesi olabilir . Ateş ya da bağırsak veya mesane kontrolünün kaybı ile birlikte görülen  , öksürükle görülen bel ağrısı ve bacaklarda ilerleyici güçsüzlük eşliğinde görülen bel ağrısı sinir sıkışması veya diğer ciddi bir durumu gösterebilir . Diyabetli kişilerde şiddetli bel ağrısı veya nöropati ile ilgili bacaklardan aşağıya yayılan ağrı olabilir . Bu tür belirtileri olan kişiler kalıcı zarar görmesini önlemek için hemen bir doktora başvurmalıdır.

Bel ağrılarına neden olabilecek ve tedavi gerektiren hastalıklar ilerde tek tek ve ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

Daha çok kimlerde görülür?

Bel ağrısı hemen hemen herkeste görülür.Kadınlarda ve erkeklerde görülme oranı eşittir. 30-50 yaşları arası sedanter yaşamın artmasına bağlı olarak veya bazen de aşırı spor yapmaya bağlı olarak daha sık görülür. Yaşın ilerlemesiyle birlikte disk hastalığına veya spinal dejenerasyona bağlı bel ağrılarının görülme sıklığı artar. Herhangi bir travma veya bilinen başka bir neden yoksa çocuklarda bel ağrısı nadirdir. Sadece uygunsuz taşınan ve ders kitaplarıyla aşırı doldurulan ağır bir sırt çantası kas yorgunluğuna ve sırt-bel’ de zorlanmaya neden olabilir.

Belirtileri şunlardır :

• Kas ağrısı

• Çekme veya bıçak saplanır tarzında ağrı

• Bacağa doğru yayılan ağrı

• Esnemede veya ileri geri eğilmede sınırlılık.

• Dik duramama

Bel ağrıları uygun bir evde bakımla iyileşir. Ancak eğer aşağıdaki belirtiler varsa mutlaka doktora görünmelisiniz:

• Özellikle geceleri , sürekli ya da şiddetli ağrı

•Ağrı bir veya iki bacağa, özellikle de diz altına da uzanarak yayılıyorsa

• Bir veya iki bacakta güçsüzlük , uyuşma veya karıncalanma varsa

• Açıklanamayan kilo kaybı ile birlikteyse

• Sırtta şişlik veya kızarıklık oluşuyorsa

• Eğer kanser , osteoporoz , steroid kullanımı , ya da ilaç veya alkol bağımlılığı öyküsü varsa

• 50 yaşından sonra ilk kez sırt ağrısı başlamışsa

<<< Omurganın Yapısı   ………Sırt-Bel Ağrısı nasıl teşhis edilir ?>>>

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.