Prostat kanserleri genellikle 50 yaşından sonra görülse de genç yaşlarda görülme olasılığı da vardır.Prostat kanserinin ortalama görülme yaşı 69, batı toplumlarında daha sık görülüyor,ailede prostat kanseri öyküsü olanlarda görülme riski artıyor, Afrikalı-Amerikalılarda daha sık Asyalılarda ise bir hayli az görülüyor. Ancak Amerika^ya göç etmiş Asyalılarda görülme sıklığı artıyor, bu da çevre ve beslenme faktörlerinin prostat kanserlerinde oynadığı rolü gösteriyor.

Bütün bu bilgilerin ışığında prostat kenserinden korunmanın mümkün olup olmadığı, mümkünse hangi yöntemlerle korunabileceği merak konusu.

Olası Korunma yöntemlerinin başında sağlıklı diyet geliyor.

Diyetinizdeki yağı sınırlayın, özellikle hayvansal kökenli yağlar yerine bitkisel yağları tercih edin.Doymuş yağlar yerine tekli ve çoklu doymamış yağ kaynaklarını tercih edin.
Kırmızı et ve işlenmiş et tüketiminden kaçının. Yüksek ısıda pişirilen (özellikle kızartma ve mangalda pişmiş) et ve et ürünlerinde bulunan heterosiklik aminler birçok kanser türünün gelişiminde etkili olmaktadır.

Aşırı miktarlarda tüketilen süt ve süt ürünleri prostat kanserinde hücre çoğalmasını arttırıcı etki yapmaktadır.Süt ve süt ürünlerini sınırlayın.

Domates, karpuz gibi likopen denilen antioksidan içerikli kırmızı meyve ve sebze tüketimini arttırın.Domatesin olgunlaşmış olanı daha fazla likopen içerir ve örneğin zeytinyağında pişirilmiş domatesin emilimi daha kolay olur.

Sebze ve meyve tüketiminizi arttırın. Brokoliyi sevmeye çalışın.

Balık ve Omega 3 tüketiminizi arttırın.

Çay içerken tercihinizi yeşil çaydan yana kullanın

Sigara ve alkolden uzaklaşın. alkol kullanıyorsanız aşırıya kaçmayıp ılımlı içmeyi deneyin

Hipertansiyon, stress, depresyon, kolesterol yüksekliği gibi hastalıklarınızı tedavi etmek prostat kanseri ile savaşınızı güçlendirecektir.

Yürüyüş, koşu, bisiklet ve yüzme gibi sporlar kanserden korunmanıza yardımcı olacaktır.

Selenyum kullanımının prostat kanserini önleyici etkisi tartışmalıdır. Ancak bazı çalışmalar 60 yaş ve üzeri erkeklerde günlük 200 mcg selenyum alımının prostat kanserinden koruyucu etkisi olabileceğini söylemektedir.

Bazı çalışmalar günlük 100 mg ve üstü çinko kullanan erkeklerde prostat kanseri riskinin 2 kat arttığını göstermektedir. Çinko kullanımı gerekiyorsa günlük 10-15 mg kullanılmalı, günlük 40 mg sınırı kesinlikle aşılmamalıdır.

Son olarak idrar yapmada güçlük çekiyorsanız, idrar ve semeninizde kan görüyorsanız,pelvik bölgenizde herhangi bir rahatsızlık hissediyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun. Rutin prostat kontrollerinden kaçınmayın.

KAYNAKÇA

http://www.mayoclinic.com/health/prostate-cancer-prevention/MC00027

http://www.healthline.com/health-slideshow/4-foods-your-prostate-does-not-want-you-eat

http://jn.nutrition.org/content/early/2012/12/18/jn.112.168484.short?rss=1

http://www.healthline.com/health-slideshow/9-tips-to-prevent-prostate-cancer

http://www.cdc.gov/cancer/prostate/basic_info/risk_factors.htm

http://www.pcf.org/site/c.leJRIROrEpH/b.5802029/k.31EA/Prevention.htm

http://www.prevention.com/food/food-remedies/prostate-cancer-and-selenuim

http://www.prevention.com/health/health-concerns/zinc-prostate

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.