Magnezyum vücuttaki en önemli mineraldir.

Vucudumuz Oksijen, su ve temel gıdalardan sonra en cok magnezyuma ihtiyaç duyar.Hayati önem taşıyan bu mineral sürekli göz ardı edilmekte. Kalsiyum, potasyum ve sodyumdan daha önemlidir ve bu üç minerali de dengeler.

 Milyonlarca kişide, magnezyum eksikliği var ama cogumuz bunun farkında degil.

Alternatif tıp konusunda , özellikle ağrı tıbbında öncü olan ve birçok alternatif tıp kitabının yazarı olan Amerikalı Beyin Cerrahı Norman Shealy magnezyumu çok önemsemekte.  Öyleki  Magnezyumun önemini  “Bilinen her hastalık  magnezyum eksikliği ile ilişkilidir” ve “magnezyum, vücuttaki her hücrenin elektriksel stabilitesi için gereken en kritik mineraldir” diye ifade etmiştir.

Gerçekten de modern tıp  artık magnezyum eksikliğinin sanıldığından çok daha fazla hastalık ile ilişkili olduğunu kabul etmeye başladı. Ancak hala  Magnezyum eksikliği büyük ölçüde göz ardı edilmekte ve  milyonlarca kişi gereksiz yere acı çekmekte. Halbuki  şikayetleri magnezyum takviyesi ile tedavi edilebilecekken pahalı ilaçlarla tedavi edilmeye çalışmakta

Magnezyum eksikliği nasıl tespit edilir ?

Magnezyum eksikliği çoğunlukla tespit edilemez. Çoğu zaman belirtiler magnezyum eksikliği çok ileri düzeylere ulaştığında anlaşılabilir. Magnezyum eksikliği rutin kan testleri ile tespit edilemez. Magnezyumun çoğu dokularda, yanlızca %1 i kanda bulunur. Bu nedenle laboratuvar testleri ile sağlıklı bir sonuç elde edilemez.

Çok az insan magnezyumun vücudumuzda oynadığı devasa rolün farkındadır. Magnezyum eksikliği açlık ve susuzluktan sonra en önemli yoksunluktur ve hayati önemi vardır. Susuzluğumuzun gerçek sebebi çoğu zaman magnezyum ve elektrolit eksikliğimizdir .

Bazen  çok fazla su içmiş olsak da hala susuzluk hissederiz.  Susuzluk sadece su eksikliği değil aynı zamanda yeterli besin ,mineral ve elektrolit alınmadığı anlamına gelebilir. Magnezyum, Potasyum, Bikarbonat, Klorür ve Sodyum bu elektrolitlerin başında gelir.

Magnezyum eksikliği beslenmeyle yeterli miktarda alınamadığı durumlarda veya cesitli sebeplerle vucuttan kaybı ile de oluşabilir.

Örnegin:

İlaçlar:

  • Mide ilaçları (proton inhibitörü)
  • Doğum kontrol ilaçları
  • Kortizon
  • Diüretikler (İdrar söktürücüler)
  • Antibiyotikler
  • Laktasifler(kabızlık karşıtı ilaçlar)

Besinler

  • Kahve, çay
  • Alkol
  • İnek sütü
  • Kola

Diğer:

  • Stres
  • D vitamini eksikliği
  • Florid

Mg eksikliği ile ilgili sağlık sorunları;

  • Diyabet,
  • Sindirim bozuklukları,
  • Kronik ishal,
  • Çölyak hastalığı
  • Aç kemik sendromu

  Alkolizmi olan insanlar da yüksek risk altındadır

Magnezyum Eksikliğinin  Belirtileri

Magnezyum eksikliğinin belirtilerini saymaya başlayınca aslında magnezyumun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Magnezyum eksikliğinin ilk belirtileri hafiftir. Magnezyumun çoğu dokularda depolandığı için,  bacak krampları, ayak ağrısı ve kas ‘seğirmesi’ ilk işaretlerdir.

Yine erken dönemde ortaya çıkan diğer eksiklik belirtileri iştah kaybı, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizliktir. Magnezyum eksikliği arttıkça, uyuşukluk, karıncalanma, nöbetler, kişilik değişiklikleri, anormal kalp ritimleri ve koroner spazmlar oluşur.

Sırayla bir göz atalım

1. Kas seğirmesi ve krampları

Evet Magnezyumun çoğu ,dokularda depolandığı için, bacak krampları, ayak ağrısı ve kas ‘seğirmesi’ ilk işaretlerdir demiştik.Kaslarımızın gerginliği, sırt ve boyun ağrılarımız, gerginlik baş ağrıları, bazen çene ekleminde fonksiyon bozukluklarına neden olabilir. Ayrıca göğüs kaslarında gerginlik, iç çekme  ve derin nefes alamama hissine neden olabilir.

Seğirme, titreme ve kas krampları magnezyum eksikliğinin ilk belirtileridir. İleri derecedeki eksiklikler ise nöbetlere veya konvülsiyonlara bile neden olabilir .

Magnezyum eksikliği arttıkça, uyuşukluk, karıncalanma, nöbetler, kişilik değişiklikleri, anormal kalp ritimleri ve koroner spazmlar oluşur.

Bilim adamları, bu semptomların, kas sinirlerini aşırı hızlandıran ya da aşırı harekete geçiren sinir hücrelerine daha fazla kalsiyum akışının sebeb olduğuna inanıyorlar.

Magnezyum eksikliğinin neden olduğu düz kaslardaki kasılma bozuklukları ise kabızlığa,  idrar yaparken spazmlara, menstrüel kramplar, özellikle şekerli yiyeceklerle tetiklenen yutma zorluğuna, boğazda düğümlenme hissi , herhangi bir göz hastalığı olmadığı halde gözlerde ışığa hassasiyet, kulaktaki stapedius kasının gerginliğinden oluşan gürültü duyarlılığına neden olur.

ÖZET: Magnezyum eksikliğinin ilk belirtileri arasında kas seğirmesi, titreme ve kramplar bulunur.

2. Zihinsel Bozukluklar

Beyin hücrelerimiz de dahil olmak üzere vücuttaki her hücre için gereklidir. Zihinsel bozuklukların bir çoğu magnezyum eksikliğinin bir başka olası sonucudur. Magnezyum ciddi ölçüde eksikse, bundan özellikle beynimiz etkilenir .

Nasılmı ?

Bulutlu düşünme, karışıklık, oryantasyon bozukluğu, belirgin depresyon .delirium halleri ve  ürkütücü halüsinasyonlar gibi zihinsel uyuşma veya duygu eksikliği ile birlikte isteksizlik ve duyarsızlık görülür .

Magnezyumu eksikliği  olan kişiler kaygılı, aşırı gergin , gürültüye duyarlı, heyecanlı, endişeli ve savaşçı olurlar.  Coğunlukla  uykusuzluk çekerler.

Magnezyum eksikliği cok fazla ise , deliryum ve komaya bile yol açabilir .

Araştırmalar düşük magnezyum seviyelerini artan depresyon riski ile iliskilendirmistir

Sonuç olarak görüyoruz ki Magnezyum eksikliği ruh halimizi derinden etkiliyor. Doktorların her yıl sakinleştiriciler için milyonlarca reçete yazmasının temel nedenlerinden biri, magnezyumdan yoksun yetersiz diyetler yüzünden, insanlarda oluşan sinirlilik halidir. Kısacası, magnezyum eksikliği ruhsal ve zihinsel problemlere neden olabilir.

ÖZET:Magnezyum eksikliği zihinsel uyuşma, duygu eksikliği, deliryum ve hatta komaya neden olabilir.

3. Magnezyumun kemik sağlığımıza olan etkileri

Osteoporoz, zayıf kemikler ve artmış kemik kırılma riski ile karakterize bir hastalıktır. Osteoporoz riski birçok faktörden etkilenir. Bunlar arasında yaşlılık, egzersiz eksikliği ve yetersiz D ve K vitaminleri sayılabilir. Osteoporozda magnezyum eksikliği önemli bir risk faktörüdür. Magnezyum eksikligi kemiklerin ana yapı taşı olan kalsiyumun seviyesini de düşürür.

Magnezyum eksikliğinde idrarla büyük miktarda kalsiyum atıldıgı için, dolaylı olarak;  çok fazla diş çürümesi, kemik gelişiminde zayıflık, osteoporoz ve kırılan kemiklerde yavaş iyileşme görülür.

 B6 vitamini yani (piridoksin) ile magnezyum, böbrek taşlarının  diğer adıyla kalsiyum fosfatın azaltılmasına ve çözünmesine yardımcı olur.

ÖZET: Magnezyum eksikliği osteoporoz ve kemik kırılma riskini artırabilir

4. Yorgunluk ve Kas Zayıflığı

Fiziksel ve zihinsel yorgunluk veya kas zayıflığı , halsizlik, magnezyum eksikliğinin bir başka belirtisidir. Şiddetli veya sürekli yorgunluk, bir sağlık probleminin işareti olabilir. Magnezyum eksikliğinin daha belirgin işareti, myastenia olarak da bilinen kas zayıflığıdır. Bilim adamları, kaslardaki zayıflığın, magnezyum eksikliğine bağlı bir durum olan kas hücrelerindeki potasyum kaybından kaynaklandığına inanıyorlar.

Bu nedenle, magnezyum eksikliği, olası bir halsizlik veya zayıflık nedenidir.

ÖZET: Magnezyum eksikliği, halsizliğe veya kas zayıflığına neden olabilir.

5. Yüksek Tansiyon

Arastırmalar magnezyum eksikliğinin kan basıncını artırabileceğini, yüksek tansiyonun ise  kalp hastalığı için güçlü bir risk faktörü olabilecegini göstermektedir.

Doğrudan kanıt bulunmamakla birlikte, bazı gözlemsel araştırmalar düşük magnezyum seviyelerinin insanlarda kan basıncını yükseltebileceğini göstermektedir .

Magnezyum takviyelerinin, özellikle yüksek tansiyonlu erişkinlerde kan basıncını düşürebileceği sonucuna varılmıştır.

Basitçe söylemek gerekirse, magnezyum eksikliği kan basıncını artırabilir ve bu da kalp hastalığı riskini artırır. Bununla birlikte, Mg rolünün tamamen anlaşılabilmesi icin daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET: Araştırmalar  magnezyum eksikliğinin kan basıncını yükseltebileceğini gösteriyor. Magnezyum takviyeleri yüksek tansiyona sahip insanlara yarar sağlayabilir.

6. Magnezyum eksikliği, insülin direnci ve diabet ile ilişkili olabilir.

Ciddi magnezyum eksikliğinin belirtileri şunlardır:

  • Aşırı susuzluk
  • Aşırı açlık
  • Sık idrara çıkma
  • Yavaş  iyileşen yaralar veya çürükler
  • Kuru, kaşıntılı cilt
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Günden güne değişen bulanık görme
  • Sıradışı yorgunluk veya uyku hali
  • Ellerde veya ayaklarda karıncalanma veya uyuşukluk
  • Sık veya tekrarlayan cilt, diş eti, mesane veya vajinal mantar enfeksiyonları

Fakat bir dakika , bunlar diyabetin de belirtileri değil mi? Birçok insan güçlü semptomlar göstermeden önce yaklaşık 5 yıl diyabet hastasıdır. O zamana kadar, bazı insanlar insülin direncine ve magnezyum eksikliğine bağlı olarak hücrelerinin kötüleşen durumundan kaynaklanan göz, böbrek, diş eti veya sinir hasarına zaten sahipler.

Magnezyum eksikliği diyabet ile eş anlamlıdır ve kardiyovasküler sorunların da tümü değilse bile çoğunun temelindedir.

Magnezyum eksikliği, hem diyabet hem de kalp hastalarında görülen ortak bir bulgudur ; Şeker hastalıgının her iki tipinde de daha fazla magnezyum gerekir ve diabet hastaları çoğu insandan daha fazla magnezyum kaybeder. Yapılan İki yeni çalışmada, hem erkek hem de kadınlarda, diyetlerinde fazla magnezyum tüketenlerin Diabetes Care dergisinin Ocak 2006 sayısında yayınlanan raporlarına göre, tip 2. diabet olma olasılığı daha az. Bugüne kadar çok az sayıda büyük çalışma, diyet magnezyumunun diyabet üzerindeki uzun vadeli etkilerini doğrudan incelendi.

 7. Magnezyum eksikliğinin ve MS hastalığının belirtileri cok benzerlik gösterir.

  • Kas spazmları,
  • Halsizlik,
  • Seğirme,
  • Kas atrofisi,
  • Mesaneyi kontrol edememe,
  • Nistagmus (hızlı göz hareketleri),
  • İşitme kaybı ve osteoporoz bulunur.

MS’li hastalar kontrol gruplarına göre daha yüksek epilepsi oranlarına sahiptir. Epilepsi de magnezyum eksikligi ile  ilişkilendirilmiştir.

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.