Helicobacter pylori, dünya nüfusunun üçte ikisinin vücudunda doğal olarak bulunduğu tahmin edilen bir bakteri. Genellikle belirti vermez. Ancak bazı durumlarda gastrit, peptik ülser, gastrik karsinom ve gastrik lenfoma gibi mide-barsak hastalıklarının oluşumundan sorumlu ana neden olabiliyor.

Helicobacter pylori enfeksiyonu için modern tıp, iki antibiyotik ve bir asit engelleyici içeren “üçlü tedavi” olarakta adlandırılan ilaçların kullanımını öneriyor.

Ancak, bu tür ilaçlarla yapılan tedavi, genellikle bağırsak florasında antibiyotiğe bağlı dengesizliklere ve  daha ciddi nüksler oluşturabilen Helicobacter pylori’nin antibiyotiğe dirençli türlerinin gelişimine neden olabiliyor.

 Bu da , ilaca dayalı tedavinin doğal alternatiflerine ilgiyi arttırmaktadır .bu soruna çözüm olacak  ‘doğal tedaviler’ konusunda daha çok  araştırma yapılmaktadır.  İşte size bu araştırmalar ışığında birkaç ipucu:

1.Brokoli filizleri.

2004 yılında Michigan’ da yapılan bir çalışmada, Ağızdan alınan brokoli filizlerinin, Helicobacter pylori si olan gönüllülerde enfeksiyonu yok edip etmeyeceğini belirlenmeye çalışılmış. Helicobacter pylori-li hastalar dışkı antijen testi veya mide biyopsileri ile teşhis edilmiş. Hastalar 7 gün boyunca günde iki kez brokoli filizini (14, 28 veya 56 g) tüketmişler. Tedavinin tamamlanmasından hemen sonra (8. günde) ve 35. günde dışkı antijen testi yapılmış. 9 hastadan yedisi yani %78 inde 8. Günde dışkı testi negatif çıkmış, 6 hastada ise 35. Günde yapılan test te negatif çıkmaya devam etmiş.

Brokoli filizlerinin, 150’den fazla farklı hastalığı hafifletebileceği araştırmalarla kanıtlanmış. İçeriğinde son derece yüksek seviyelerde kükürt içeren bir biyomolekül olan sülforofan barındırıyor.

2.Probiyotikler:

2012 yılında İtalya’da yapılan bir çalışmada 40 Helicobacter pylori hastası  10 gün boyunca 8 tür probiyotik karışımı ile tedavi edilmiş ve plasebo alan 40 helicobacter pylori hastasıyla karşılaştırılmış. Araştırma sonucunda Probiyotikler ile yeterli bir takviyenin Helicobacter pylori’yi ortadan kaldırabileceği sonucuna varılmış. Böylece probiyotiklerin 200 ün üzerindeki hastalığın tedavisindeki olumlu rolüne bir de bu özelliği eklenmiş oldu.

3.Çörek otu Nigella Sativa:

2010 da Suudi Gastroenteroloji Dergisi’nde yayınlanan ” Nigella Sativa ile Helicobacter Pylori’nin yok edilmesinde kullanılan üçlü tedavinin karşılaştırmalı çalışması ” adlı araştırmada bir asit blokeri ile birlikte alınan günlük 2 gram çörek otunun  H. pylori enfeksiyonunun tedavisinde üçlü tedavi kadar etkili (% 67) olduğu görülmüştür.

Bunların dışında, dünyanın dört bir yanında helicobacter  pylori aktivitesinin, sarımsak, meyankökü, brokoli, yeşil çay, probiyotikler,  bal ve propolis gibi arı ürünlerinin engelleyebileceği vurgulanmaktadır.

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.