Bir çocuk sahibi olmaya karar vermek aileler için en önemli dönüm noktalarından biridir. Karar verildikten sonra da en büyük dileğimiz doğacak yavrumuzun sağlıklı olmasıdır. Günümüzde bilinç düzeyi arttıkça özellikle kadınların doğum öncesi sağlık önlemleri ve danışmanlık konusunda talepleri artmaktadır. Ancak baba adayları her zaman aynı duyarlıkta değiller. Oysa babanın sağlığı hem annenin hemde doğacak bebeğin sağlığını doğrudan etkileyebiliyor. Baba olmayı mı planlıyorsunuz? O halde bu yazımızı okuyun:

Baba olmaya karar verdiniz. Öncelikle eşinizle bu durumu ayrıntısıyla konuşup bir plan yapınız. Planlamadan sonraki aşama ise harekete geçmektir:

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar:

İşe Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan korunma ve önlem alma ve eğer mevcutsa tedavi olmakla başlayın. Gebelik boyunca hem kendinizi hem de eşinizi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumak çok büyük önem taşır. Gebelik bebeği veya annesini cinsel yoldan bulaşan hastalıklardan korumaz. Hatta cinsellikle bulaşan hastalıkların anne ve doğmamış bebek üzerinde çok ciddi sonuçları olabilir. Bazen ölümle bile sonuçlanabilir. Hatta bazı cinsellikle bulaşan hastalıklar da kadınlarda infertilite’ye ( kısırlık ) neden olabilir.

Kötü alışkanlıklar:

Kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmak baba olmanın olmazsa olmazlarıdır. Sigara içiyorsanız bırakın. Uyuşturucudan uzak durun. Aşırı alkol içmekten kaçının. Tüm bu alışkanlıklar zaten sizin sağlığınıza zararlıdır. Ayrıca çok fazla alkol almak ve uyuşturucu kullanmak erkeklerde kısırlığa neden olabilir. Sigara dumanı, sigara içmeyen çocuklar ve yetişkinler arasında erken ölüme ve hastalığa neden olabilir.

Sigara dumanına maruz kalan hamile bir kadının, hamilelik sırasında sigara dumanına maruz kalmayan kadınlara göre, düşük doğum ağırlıklı bir bebeğe doğum yapma şansının% 20 daha fazladır.

Zehirli Maddeler:

Zehirli Maddelere dikkat edin. İşyerinde veya evde bulunan zehirli maddeler sentetik kimyasallar, metaller, gübre, böcek spreyi ve kedi veya kemirgen dışkısı gibi diğer zararlı maddelere maruz kalmak, kadın ve erkek üreme sistemlerine zarar verebilir. Çiftin her ikisini de etkileyebilir ve hamile kalınmasını zorlaştırabilirler. Hamilelik dönemi, bebeklik, çocukluk veya ergenlik döneminde bile küçük miktarlara maruz kalmak bazı hastalıklara yol açabilir. Kendinizi ve sevdiklerinizi zehirli maddelerden ve diğer zararlı materyallerden işyerinde ve evde nasıl koruyacağınızı öğrenin.

Kısırlık:

Kısırlığı Önleme:Erkek spermini etkileyen problemlerbazen doğuştan olur. Bazen de sorunlar hastalık veya yaralanma nedeniyle hayatın ilerleyen kısımlarında başlar. Bir erkeğin sperm kalitesi genel sağlık ve yaşam tarzı ile değişebilir. Sperm sayısını azaltabilecek ve genel sağlığı etkileyebilecek bazı faktörleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Tip 1 diyabet
  • Ağır alkol kullanımı
  • Esrar, kokain ve anabolik steroidler gibi bazı uyuşturucu ve ilaçlar
  • Sigara içimi
  • Yaş
  • ŞişmanlıkBöcek ilaçları, kurşun gibi ağır metal ve tehlikeli maddeler
  • Kabakulak gibi hastalıklar, böbrek hastalığı veya hormon sorunları gibi ciddi durumlar
  • İlaçlar (reçeteli, reçetesiz ve bitkisel ürünler)
  • Radyasyon tedavisi ve kanser için kemoterapi
  • Kısırlık konusunda endişeleriniz varsa, doktorunuzla konuşun.

Kilo:

Sağlıklı kilonuzu koruyun: Aşırı kilolu veya obez olan kişiler, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanserler gibi birçok ciddi hastalık için daha yüksek bir riske sahiptir. Obez erkeklerde infertilite olasılığı artmaktadır. Düşük kilolu kişiler de ciddi sağlık sorunları için risk altındadır. Yalnız unutmamak gerekir ki sağlıklı kiloya kavuşmak ve bunu sürdürebilmek kısa süreli diyet değişiklikleri ile olmaz. Önemli olan sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktiviteyi bir yaşam tarzı haline getirebilmektir. Bu şekilde tüm yaşamınız boyunca daha sağlıklı olabilmenin ilk adımını da atmış olursunuz.

Düşük kilolu, aşırı kilolu veya obez iseniz, doktorunuzla veya başka bir sağlık uzmanıyla bu konu hakkında konuşun.

Sağlık Geçmişi:

Ailenizin sağlık geçmişini öğrenin. Bu çocuğunuzun sağlığı için önemli olabilir. Aile fertlerinizdeki hastalık ve sağlık kusurlarını doktorunuzla paylaşıp görüş alın. Doktorunuz aile geçmişinize dayanarak, genetik danışmanlık almanızı önerebilir. Ayrıca birkaç kez düşük yapma, bebek ölümleri veya gebe kalamama (kısırlık) veya daha önceki bir hamilelik sırasında ortaya çıkan genetik rahatsızlık veya doğum kusurunun bulunması halinde genetik danışmanlık alınması gerekebilir.

Şiddet eğilimi

Aile içi şiddet ailenizin tüm yaşamını karartabilir. Son zamanlarda giderek artan aile içi şiddet hikayelerini göz ardı etmeyin. Eğer birinden şiddet görüyorsanız veya sevdiklerinize, aile bireylerinize şiddet uyguluyorsanız mutlaka yardım alın. Bu büyük sorundan kurtulmak baba olmayı planlamadan önce düşünmeniz gereken en önemli şeylerden biridir.

Ruhsal sağlık:

Ruhsal ve zihinsel sağlığınızı koruyun: Ruh sağlığı, yaşamla başetme, düşünme, hissetme konusunda bizim için en önemli şeylerden biridir. Hayatımız konusunda iyi hissetmek ve kendimize değer vermek yaşamımızı kolaylaştırır. Herkes bazen endişeli,üzgün veya stresli hissedebilir. Ancak, eğer bu hisler uzun sürüyor ve günlük hayatımızı etkiliyorsa yardım almalısınız. Mutlaka bir doktorla bu konuyu paylaşmalısınız.

Eşinizi destekleyin:

Son olarak mutlaka eşinizi destekleyin. Örneğin, eşiniz hamileliğe hazırlanmak için daha sağlıklı beslenmek istiyorsa, ona katılabilir ve sizde daha sağlıklı yiyebilirsiniz. Ya da eşinizin tıbbi bir sorunu varsa, doktoruna gitmesini ve tedavi planını takip etmesini sağlayabilirsiniz. Unutmayın hayat müşterektir.

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.