B6 vitamini  birçok gıdada doğal olarak bulunan, vücutta depolanmayan ve suda eriyen bir vitamindir. Diyetle veya ek vitamin olarak mutlaka alınmalıdır.

B6 vitamini aktivitesine sahip altı vitameri ( aynı özgün vitamin aktivitesine sahip kimyasal açıdan benzer maddeler )vardır: bir alkol olan piridoksin ; bir aldehit olan piridoksal, ve bir amino grubu içeren piridoksamin; ve bunların 5′-fosfat esterleri. Piridoksal 5 ‘fosfat (PLP) ve piridoksamin 5’ fosfat (PMP), B6 ​​vitamininin aktif koenzim formlarıdır.

Koenzim formlarındaki B6 vitamini çoğunluğu protein metabolizması ile ilgili olan 100’den fazla enzim reaksiyonuna katılarak vücutta çok çeşitli işlevler yerine getirir.  Ayrıca, nörotransmitterlerin biyosentezi yoluyla ve bir amino asit olan homosisteinin kandaki normal düzeylerini koruyarak bilişsel gelişimde rol oynar .

vitamin b6

Vücutta diğer birçok vitaminden daha fazla hayati fonksiyonları destekleyici rol oynar. Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında yer alır. Hormonlar, kırmızı kan hücreleri, sinir hücreleri, enzimler, aminoasitler ve prostoglandinlerin oluşumunda rol oynarlar. Ayrıca iştahımızı, ağrıya karşı duyarlılığımızı, uyku düzenimizi, ruh durumumuzu etkileyen serotonin adlı maddenin yapımında da etkili olmaktadır. Eksikliğinde ani uykusuzluk ve santral sinir sisteminin çalışmasında bozukluklar oluşmaktadır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterol birikimine engel olarak kalbi korur, böbrek taşı oluşumunu engeller. karpal tunel sendromu, adet öncesi gerginlik sendromu, artritler, allerjiler , geceleri oluşan bacak kramplarının tedavisinde de kullanılır.

 Ne kadar B6 vitaminine ihtiyacım var?

İhtiyacınız olan  miktar yaşınıza bağlıdır. Günlük önerilen  miktarlar miligram (mg) olarak aşağıda listelenmiştir:

Yaş Önerilen Miktar
Doğum ve sonraki 6 ay 0.1 mg
7-12 aylık bebek 0.3 mg
1-3 yaş çocuk 0.5 mg
4-8 yaş çocuk 0.6 mg
9-13 yaş çocuk 1.0 mg
14-18 yaş erkek 1.3 mg
14-18 yaş kız 1.2 mg
19-50 yaş erişkin 1.3 mg
51+ yaş erkek 1.7 mg
51+ yaş kadın 1.5 mg
Hamile kadınlar 1.9 mg
Emziren kadınlar 2.0 mg

B6 vitamini içeren gıdalar:

B6 vitamini çok çeşitli gıdalarda bulunur.  En zengin kaynakları arasında balık, sığır karaciğeri ve diğer organ etleri, patates ve diğer nişastalı sebzeler ve meyveler (narenciye hariç) bulunur.

Ayrıca  besin takviyeleri olarak ta piyasada bulunmaktadır. Çoğu multivitamin-mineral takviyesi B6 vitamini içerir. Sadece B6 vitamini  içeren besin takviyeleri de mevcuttur. B6 vitaminleri besin takviyelerinde, genellikle piridoksin formunda  bulunur. 

B6 vitamini eksikliği:

Çoğu insan, yedikleri gıdalardan yeterince B6 vitamini alır. Bununla birlikte, bazı kişiler yeterince alamamaktadırlar. Bunlar:
  • Böbrekleri düzgün çalışmayan insanlar, diyaliz gereksinimi olan ve böbrek nakli olan kişiler.
  • Romatoid artrit, çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, ülseratif kolit veya enflamatuar bağırsak hastalığı gibi otoimmün bozuklukları olan insanlar da  seviyeler düşüktür.
  • Alkol bağımlılığı olan insanlar.

Yeterli B6 vitamini almayan kişilerde anemi, kaşıntılı döküntüler, dudak kenarlarında ciltte  pullanma, ağız köşelerinde çatlaklar ve şişmiş bir dil gibi çeşitli belirtiler olabilir. Ayrıca  düzeyleri çok fazla düştüğünde depresyon, konfüzyon ve  bağışıklık sisteminde zayıflama oluşabilir.

B6 Vitamininin sağlığımız üzerine etkileri:

Bilim adamları, B6 vitamininin sağlığı nasıl etkilediğini anlamak için çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Bu araştırmalardan çıkan bazı sonuçlar şunlardır:

Kalp hastalığı

Bazı bilim adamları, bazı B vitaminlerinin (folik asit, B12 vitamini ve B6 vitamini gibi) kandaki bir amino asit olan homosistein düzeylerini düşürerek kalp hastalığı riskini azaltabileceğini düşünmektedirler. B vitamini takviyeleri kan homosistein düzeyini gerçekten düşürse de, bunun kalp hastalığı veya felç riskini veya şiddetini azalttığını kanıtlamış bir çalışma henüz yoktur.

Kanser

Kanda B6 vitamini düzeyleri düşük olan kişiler, kolorektal kanser gibi belirli kanser türlerine yakalanma konusunda daha yüksek risk taşıyabilir. Ancak bugüne kadar  B6 vitamini takviyelerinin kanserin önlenmesine yardımcı olabileceğini ya da bu hastalıktan ölme olasılığını azaltabileceğini kesin olarak kanıtlayan bir çalışma olmamıştır.

Bilişsel Fonksiyon

Bazı araştırmalar,  kanda B6 vitamini düzeyi yüksek olan yaşlıların daha iyi hafızaya sahip olduklarını göstermektedir. Bununla birlikte,  takviyelerin (tek başına veya B12 vitamini ve / veya folik asit ile birlikte) sağlıklı kişilerde veya demanslı kişilerde bilişsel işlev veya ruh halini iyileştirdiğini kanıtlayan çalışma yoktur.

Adet öncesi sendromu

Bilim adamları, premenstrüel sendrom (BMS) için B6 vitamini almanın potansiyel faydalarından henüz emin değiller. Ancak bazı çalışmalar,  takviyelerin, ruh hali, sinirlilik, unutkanlık, şişkinlik ve endişe gibi PMS belirtilerini azaltabileceğini göstermektedir.

Gebelikte Bulantı ve Kusma

Tüm kadınların en az yarısı hamileliğin ilk birkaç ayında bulantı, kusma veya her ikisini de deneyimliyor. Birçok doktor hamilelik sırasında bulantı ve kusma tedavisi için B6 vitamini takviyesi almasını önermektedir.

B6 vitamini zararlı olabilir mi?

Gıdalardan fazla miktarda B6 vitamini alınması neredeyse mümkün değildir.  Ancak, bir yıl veya daha uzun bir süre boyunca alınan yüksek B6 vitamini takviyeleri, insanlarda bedensel hareket kontrolünün kaybına neden olan ciddi sinir hasarlarına neden olabilir. Semptomlar genellikle takviye almayı bıraktıklarında ortadan kaybolur. Çok fazla alım belirtileri arasında ağrılı, göze hoş görünmeyen cilt lekeleri, güneş ışığına aşırı hassasiyet, bulantı ve mide ekşimesi bulunur.

B6 vitamini için üst sınırlar aşağıda listelenmiştir. Ancak bu seviyeler, bir doktorun tıbbi nedenlerle önerdiği  takviye alan kişiler için geçerli değildir.

Yaş Üst Limit
İlk 1 yaş Belirlenmemiş
1-3 yaş çocuk 30 mg
4-8 yaş çocuk 40 mg
9-13 yaş çocuk 60 mg
14-18 yaş ergen 80 mg
Erişkinler 100 mg

 

  1. Vitamin B6 Dietary Supplement Fact Sheet Office of Dietary Supplements (ODS) Erişim Tarihi: 07.04.2018
  2. Vitamin B6 | Linus Pauling Institute | Oregon State University Erişim Tarihi: 07.04.2018

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.