Beliniz mi Ağırıyor? İnanın yalnız değilsiniz. Sizin gibi birçok kişi günlük işlerini, rutin faaliyetlerini veya eğlencelerini engelleyecek şiddette bel ağrısı çekmektedir. Baş ağrısından sonra en sık görülen nörolojik hastalık sırt ağrısıdır. İyi haber ise sık görülen akut bel ağrılarının kısa süreli olması ve birkaç gün içerisinde geçmesidir. Kronik bel ağrıları ise 3 aydan fazla sürer ve genellikle ilerleyicidir ve nedenini bulmak zor olabilir.

Bel ağrılarına girmeden önce omurgamızın yapısını incelemekte fayda var:

OMURGANIN YAPISI

Boynumuzdan kalçamıza kadar uzanan vücudumuzun sırt bölümü, kemik, kas ve diğer dokulardan oluşan karmaşık bir yapıdır. Merkezinde ise sadece dik durmamızı sağlamakla kalmayıp vücudun hareketlerini kontrol eden, duyuların iletimini üstlenen hassas sinir sistemi yapısı olan omuriliğimizi barındıran ve koruyan omurgamız (columna vertebralis) vardır.

Omurgamız vertebra olarak da adlandırılan birbirinin üzerlerine dizilmiş yaklaşık 33 kemikten oluşur. Herbirinin ortasında bir delik bulunan bu 33 kemik üstüste gelerek ortalarından omuriliğin geçtiği bir kanal oluştururlar. Omuriliğimiz beyin sapından başlar ve omurganın içindeki kanal boyunca yetişkinlerde göğüs kafesinin alt hizasına kadar uzanır. Yani ortalama 70 cm uzunluğunda olan omurgamızın içinde uzanan omuriliğimiz ancak 43-45 cm dir.

Omurlarımız arasındaki küçük boşluklardan omuriliğimize bağlanan 31 çift sinir kökü çıkar. Omuriliğin son bölümünde omur ilikten çıkan sinir lifleri sinir demeti yapar buna at kuyruğu anlamında “cauda equina” denir. Omurlar arasındaki boşluklarda disk adı verilen yumuşak jöle kıvamında yuvarlak yastıkçıklar vardır. Diskler omurga üzerine binen basıncı emerek ve kemiklerin birbirlerine sürtünmesini engelleyerek bir amortisör görevi görürler. Omurgalar birbirlerine ligament ve kaslara da tendon adı verilen doku bantları ile bağlanır.

Omurga en üst kısmdan başlayarak 4 bölgeye ayrılır :

Boyun bölgesinde 7 adet boyun omuru (servikal vertebra): C1 – C7 arasında numaralandırılır,

Sırt bölgesinde 12 adet sırt omuru ( torakal vertebra): T1 – T12 arasında numaralandırılır.

Bel bölgesinde 5 adet bel omuru ( lomber vertebra) : L1 – L5 arasında numaralandırılır. Bazı kişilerde 6. bel omuru da bulunabilir ; herhangi bir sorun teşkil etmez.

Sakrum ve koksiks (kuyruk sokumu),omurganın bitiminde birbirine kaynaşmış kemik gruplarıdır. Sakrumda çocukluk döneminde 5 omur varken ergenlikte bu omurlar birbirine kaynayarak tek bir sakrum kemiği haline gelirler ve omurgayı leğen kemiğine bağlarlar. Yine aslında 4 omurdan oluşmuş koksiks de birbirine kaynamış tek kemik şeklindedir. Omurganın normal şekli yandan bakıldığında S şeklindedir.

Yukarıda bahsettiğimiz 31 sinir kökü çiftinin 8 çifti boyun omurlarından 12 çifti sırt omurlarından, 5 çifti bel omurlarından, 5 çifti sakral omurlardan(S1-S2 arasından) ve 1 çifti koksiks omurlarından sağlı sollu olarak her omurga seviyesinden çıkar.

Nedenleri, belirtileri, kimlerde daha sık görülür?>>

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.